ETC – Anna Troberg: ”Förläggarna är det största hotet mot biblioteken”

etc_bib

Anna Troberg skriver i ETC om hur bibliotekens verksamhet hotas av bokförlagen:

”I internets barndom sades det att nätet var ett hot mot biblioteken. Nätets överflöd av information skulle göra dem obsoleta. I dag vet vi bättre. Biblioteken har varit duktiga på att finna sin plats i den nya teknologiska verkligheten. En tonårig bekant beskrev nyligen sin första biblioteksupplevelse så här: ”Det var fantastiskt! Det var som internet, men man kunde gå runt och bläddra i det!” Det är en lysande beskrivning.

Nej, det största hotet mot biblioteken kommer inte från en teknologisk yttre fiende. Det kommer inifrån, från dem som borde stå överst på barrikaden och skydda bibliotekens verksamhet, från dem vars verksamhet är helt beroende av att biblioteken skapar nya, bokälskande generationer. Det kommer från dem som själv inte lyckats anpassa sig till den nya verkligheten – bokförläggarna.”

ETC, 27 september, 2012

Kommentarer

Inga kommentarer.

Lämna kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>