Anna Troberg: ”Karim – en kille som får smaka på migrationsverkets järnrör”

12-1

Ibland får en debattartikel inte plats på någon debattsida Sånt är livet. Det är dock ingen anledning att låta texten gå förlorad. Vi kommer att lägga upp en del sådant material i kategorin ”PP Debatt” här på nyhetsbloggen. Så, här kommer en debattartikel som jag skrev i slutet på förra veckan. /AT

Karim – en kille som fått smaka på migrationsverkets järnrör

Just nu debatteras en grupp centrala SD-företrädares totala brist på omdöme överallt. Det är naturligtvis bra att man inte låter deras agerande gå obemärkt förbi, men i vår iver att fördöma deras handlande, så hamnar de människor som dagligen drabbas av den världsbild som bland annat SD försöker sälja på oss tyvärr i skuggan.

En av dessa människor är Karim Ssempijja. Migrationsverket har beslutat att skicka tillbaka honom till Uganda. Den 23 november bestämmer man exakt när deportationen ska ske. Han kan inte vänta tills SD-debaklet har blåst över. Hans röst måste göras hörd nu.

Karim är en vanlig kille som vill bli maskiningenjör och spela fotboll. I Uganda kan killar som Karim inte göra det. De utsätts för hot. De misshandlas. En del dödas av våld och andra på grund av att de inte får den medicin de behöver för att överleva. De har ingen hjälp att hämta hos myndigheterna, eftersom myndigheterna i detta nu filar på ett lagförslag som belägger personer som Karim med dödsstraff.

Karim hade tur. Han lyckades fly den skrämmande verkligheten i Uganda och ta sig till Sverige. Här kan killar som Karim få sina drömmar uppfyllda. De kan bli maskiningenjörer och spela fotboll. Här finns den medicin som tryggar ett långt liv. Visst förekommer det hot och våld även här, men inte i samma skala. Här erbjuder de flesta myndigheter den trygghet som inte finns i Uganda. Här finns lagar och regler som skyddar. Problemet är att om man är som Karim, bög och hiv-positiv, så finns det tyvärr även svenska myndigheter som väljer att slå dövörat till.

Sverige skickar med förbluffande empatilöshet och regelbundenhet tillbaka hbtq-personer till länder där förföljelse, våld och död inte är en teoretisk möjlighet, utan en högst påtaglig vardag. Man förlitar sig på att om hbtq-personer bara kliver tillbaka in i garderoben och slänger bort nyckeln, så ska det nog gå bra även om hemlandet är lite oförstående. Detta trots att Migrationsverkets egna riktlinjer slår fast att man aldrig får kräva att en person ”skall göra avkall på en sådan grundläggande egenskap [som sexuell läggning] vid ett återvändande”.

Karim är långt ifrån ensam. För mindre än ett år sedan skickades det lesbiska paret, Pari och Dilsa, tillbaka till Irak. Jag vet inte vad som hänt dem. Jag vet inte ens om jag orkar veta. Jag grät första gången jag läste om deras erfarenheter innan de lyckades ta sig till Sverige. Det gör helt enkelt för ont att tänka på vad som kan ha hänt dessa två kvinnor nu.

Jag skäms över att samma land som ger mig friheten att planera jul, bröllop och ett helt liv ihop med den kvinna jag älskar, skickar andra som är precis som vi, rakt in i förföljelse och potentiell död. Deras enda ”brott” är att de vågar drömma om den frihet att älska som vi har. Migrationsverket behöver dock inte brottas med detta dåliga samvete. Det ligger nämligen inte i deras uppdrag.

Genom sitt agerande skickar Migrationsverket inte bara människor till förföljelse och potentiell död. De skickar även en mycket tydlig signal till mig och alla andra hbtq-personer som har haft turen att födas i Sverige. Det är en signal som inte skiljer sig nämnvärt från den signal Sverigedemokraternas Erik Almqvist i fyllan och villan skickade till alla som inte råkar vara blonda och blåögda. Almqvist skrek åt Knivsta-födde Soran Ismael att Sverige inte var hans land. Migrationsverket talar på samma sätt om för oss hbtq-personer att Sverige inte riktigt tillhör oss heller. Vi är här på nåder och om man bara hade kunnat, så hade man deporterat iväg oss också.

Men, de kan inte deportera oss allihop och det betyder att vi har en möjlighet att hjälpa dem som inte har haft turen att födas till ett frikort från deportation. Karim, Pari, Dilsa och alla andra i deras situation behöver oss och vi har alla ett ansvar att hjälpa dem. Det är ett ansvar som går bortom sexuell läggning, könsidentitet och ursprung. Det handlar om ren medmänsklighet.

Därför är jag både stolt och glad över att Piratpartiets medlemmar nyligen axlade detta medmänskliga ansvar genom att på ett medlemsmöte slå fast att Migrationsverkets styvmoderliga behandling av hbtq-personer måste få ett slut. Rätten till asyl vid risk för förföljelse på grund av sexuell läggning eller könsidentitet måste förvandlas från fina ord på ett papper till en konkret verklighet för de människor som befinner sig på flykt.

Anna Troberg
Partiledare Piratpartiet

Jag finns dessutom på min privata blogg, min Nyheter24-blogg och på Twitter, Google+, Facebook och YouTube.

Andra har skrivit om detta på bland annat Expressen Kultur. Även Johan Hilton och Tidningen Kom Ut! har skrivit om fallet.

Kommentarer

Jimmie Moberg skrev

Bra skrivet, men jag vill minnas att Soran inte föddes i Sverige utan kom när han var nio månader. Inte för att jag tycker att han är mindre svensk för det. Tänkte bara påpeka ett eventuellt fel i texten.

Anna Troberg skrev

Hej Jimmie!
Ah, så kan det vara. Ska försöka kolla upp det. Oavsett, så är det ju som du säger, Soran är svensk oavsett vilket. :-)

William skrev

Migrationsverket, SD:s operativa arm, läser sin Fänrik Ståls sägner som fan läser bibeln.
De tror det står ”släpp ingen neger över bron”, och uppenbarligen är SD-sympatisörerna i riksdag och regering så starka att de hindrar de övriga från att gå in och säga åẗ migrationsverket att följa de etiska regler som (i teorin) finns. I stället får de bete sig som Almqvistar.
Det är ynkligt att de riksdagsledamöter som uppenbarligen håller med SD i ord och handling försöker framstå som bättre och snällare i media. Så länge de inte håller migrationsverket i kort koppel är de ansvariga för exakt den politik som SD vill ha.

Anna Troberg skrev

Hej William!
Ja, något är ju uppenbarligen fel. Den här hanteringen är en skamfläck för hela Sverige. Det är anmärkningsvärt att det är så tyst om det hela.

Original Pirate skrev

Är det här piratpartiets nya grej, att debattera för politisk korrekthet i något slags snedknullat försöka attrahera nya väljargrupper? Jag som trodde Piratpartiets grej var att utgöra ett alternativ för oss självtänkande individer, dvs. för oss som inte köper statens och kapitalets politiskt korrekta syn på samhälls- och integritetsfrågor. Tråkigt att jag hade fel. Jag lär ju dock inte vara den enda som trodde detta så ni lär snarast mista sympatisörer genom att likt ett fegt får simma in i det politiskt korrekta fittstimmet. Det är nämligen just detta urvattande fittstim som vi som rösta(de) på piratpartiet har valt att lämnat bakom oss.

Riktiga pirater seglar mot strömmen.

Anna Troberg skrev

Hej Original Pirate!

Då ska vi se…

1. Det är verkligen inget nytt att Piratpartiet står upp för mänskliga rättigheter för ALLA.

2. Det är inte heller en nyhet att politiska partier alltid försöker vinna nya väljare.

3. På partiets sidor förväntar jag mig att man anstränger sig för att bidra med god stämning. ”Snedknullat” och ”fittstim” är ord som signalerar en frånvaro av en sådan ansträngning.

Men, det är bra att du skrev det, fr det ger mig tillfälle att berätta lite om vilka diskssionsregler vi har här på PPs sidor. :-)

Man får naturligtvis tycka vad man vill, men om man inte uttrycker sig på ett trevligt och sakligt vis och respekterar andra i diskussionen, så diskvalificerar man sig själv och kommer att blockeras.

Hårda bud, jag vet, men det är för att skapa en trevlig miljö där alla ska känna sig välkomna att delta i samtalen.

Original Pirate skrev

Frågan är varför ni väljer att verka för politisk korrekthet, och därmed pracka på era medlemmar den agenda som redan förs av nuvarande partier. Det är just dessa partiers enfaldiga agenda som jag (och många andra som tidigare sympatiserade med piratpartiet) vill undvika. Jag och många andra pirater föredrar att tänka själva, och ett parti som prackar på oss ett indoktrinerat tankesätt är därför inte intressant att stödja. Ni förlorar sympatisörer på att gå denna väg, var så säker.

aki skrev

Igen:

Den som går emot strömmen oavsett vad har precis lika mycket fel som den som går med strömmen oavsett vad. Man ska göra vad som är rätt, oavsett om det är vad andra gör eller inte. Ibland innebär det att hålla med etablissemanget, ibland innebär det att skapa sin egen röst. Gör vad som är rätt, inte vad som är coolt.

aki skrev

Den som går emot strömmen oavsett vad har precis lika mycket fel som den som går med strömmen oavsett vad. Man ska göra vad som är rätt, oavsett om det är vad andra gör eller inte. Ibland innebär det att hålla med etablissemanget, ibland innebär det att skapa sin egen röst. Gör vad som är rätt, inte vad som är coolt.

Och klipp dig och skaffa dig ett jobb.

Henry Rouhivuori skrev

Valresultatet 2010 tyder på att partiet var för smalt för att vara valbart i riksdagsvalet. Genom att bredda sig med våra principer som en röd tråd, så får vi mer chanser att synas i debatten och därigenom bilda en större väljarbas.

Det är medlemmarna som beslutat om större delen av breddningen på höstmötet som var och partistyrelse och partiledning agerar i våra kärnfrågor och går på även på de bollar som kommer in i och med breddningen.

Varg i Veum skrev

Kan vi få migrationsverkets version tro? Det finns alltid flera sidor av alla saker. Allt är inte så svart och vitt, så enkelt klappat och klart som man så gärna vill få det till i sådana här ärenden.

Lena skrev

Karims historia representera några invandrarnas verklighet som möter våld och förfölelse i deras hemland . Att Sverige som de flesta Europeiska länder häller på att bli en blanding av kulturer, nämns inte i artikleln alls.
En praktisk fråga. Kan Sverige hjälpa alla killar som Karim? Varför inte hämta alla från Uganda eller flera länder till Sverige. De borde vara mer rättvis än att hjälpa bara enskilda personer.

Anna Troberg skrev

Hej Lena!
Europas länder har alltid varit en blandning av olika kulturer och människor. Det är en av anledningarna till att vi varit så framgångsrika. Homogena samhällen stagnerar. Heterogena samhällen utvecklas. Mångfald är något bra och värdefullt för samhällsutvecklingen.

Sverige kan naturligtvis inte hjälpa alla i Uganda eller i hela världen. Men, alla i Uganda eller i hela världen vill inte heller komma till Sverige. Folk från andra länder är som folk är mest. De vill oftast vara kvar där de har sin familj och sina vänner. De flesta bryter bara upp om de absolut måste och det är dessa vi och andra länder som i jämförelse ar det fantastiskt bra har ett ansvar att hjälpa.

Det är bara omkring 150-160 år sedan folkströmmarna såg helt annorlunda ut. Då emigrerade en tredjedel av Sveriges befolkning till Amerika. De kunde inte språket. De hade inget jobb som väntade på dem. De hade ofta ingen utbildning att tala om. Men, de fick chansen att bygga sig ett nytt och lite bättre liv. Om 100 år ser det kanske likadant ut igen.

Man ska hjälpa till när man kan. Om inte, så ska vi inte heller förvänta oss att våra barn och barnbarn hittar en fristad någonstans om de någonsin skulle behöva det.

Varg i Veum skrev

Det är nu inte helt problemfritt att förenkla på det sätt som du gör Anna. Hur tänker du kring antalet invandrare vs befolkningen? Var det verkligen så att det kom lika många under samma tidsrymder som idag?

Var samhällena likvärdiga vad gäller de sociala trygghetssystemen och skatterna? Hur var det med integrationen? Var det inte ett faktum att assimilation, det där fula ordet du vet ;) var det som gällde?

Det är lite väl enkelt att skylla på att dagens svenskar är rasister, eller vad du nu anser vara anledningen till att det är problem idag jämfört med den historiska invandringen.

Anna Troberg skrev

Hej igen, Varg!
Nja, ibland är det faktiskt bra att lyfta blicken en smula och se på helheten. Vill vi vara ett land som skickar folk i döden, eller vill vi vara ett land som hjälper våra medmänniskor så mycket vi kan? Någonstans kokar det faktiskt ner till det. Och om ett land som Sverige, som faktiskt har det jäkligt bra jämfört med andra, inte kan hjälpa till, ja, vem kan det då?

Jag tycker att det är olyckligt om man duckar den grundläggande frågan för att dyka ner i detaljer. Jag tycker också att det är märkligt att det finns en idé om att människor som kommer hit bara kostar pengar. Faktum är att de som kommer hit också kommer att generera skatteinkomster. Under förutsättning att vi ger dem möjlighet att göra det genom att erbjuda bättre undervisning i svenska och genom att låta dem börja jobba tidigare, etc. Två punkter där samhället idag fallerar en hel del och där det finns stort utrymme för förbättringar.

Människor som kommer hit genererar också arbetstillfällen. Det finns inte ett visst antal arbetstillfällen som liksom tar slut vid en viss punkt no matter what. Ju fler vi är, desto fler människor kommer att behövas för att se till att allt fungerar i samhället. Vi kommer att behöva fler lärare, fler busschaufförer, fler läkare, fler av allt.

Jag tror inte att alla som har betänkligheter kring invandring är rasister. Jag tror att de kanske glömmer bort att titta just på helheten.

Jag tror att de kanske inte riktigt inser den historiska verkligheten, dvs, att det inte är så längesedan massor av svenskar reste för att bygga sig ett bättre liv någon annanstans.

Jag tror att de kanske glömmer bort att människor egentligen är ganska lika varandra. Vi vill alla leva trygga och bra liv och det är vårt gemensamma ansvar att se till så att så många som möjligt av oss får den möjligheten. I dag har just vi mer att bidra med. I morgon kan det se helt annorlunda ut, precis som det gjorde för 150-160 år sedan.

Varg i Veum skrev

Tack för svaret Anna. Tyvärr vet vi ingenting om vad en viss sorts invandring kostar eller om det genererar några inkomster, det mesta är spekulationer då det anses vara rasistiskt eller nåt att undersöka saken närmare. Tills det sker kommer spekulationerna att fortsätta och folk kommer att välja sida då de ser att skatteintäkter inte är det ymnighetshorn som man vill få det till.

Det bästa vore om staten tog tag i saken och undersökte på allvar om det är så att den formen av invandring som förekommer idag genererar de stora inkomster som påstås – eller tvärtom – om det kostar så mycket som påstås. Fullständig öppenhet är det bästa vapnet mot rasism och liknande.

Lämna kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>