Anna Troberg: ”Politiker och media borde ta sitt ansvar för SD:s framgångar”

news

(Ibland får en debattartikel inte plats på någon debattsida Sånt är livet. Det är dock ingen anledning att låta texten gå förlorad. Vi kommer att lägga upp en del sådant material i kategorin ”PP Debatt” här på nyhetsbloggen. Så, här kommer en sådan debattartikel. Håll tillgodo!/AT)

Politiker och media borde ta sitt ansvar för SD:s framgångar

Jag funderar på att skaffa mig ett galopperande spritmissbruk och förnedra mitt parti i något lämpligt offentligt sammanhang.

Jag funderar på att skaffa mig en skandalöst ung flickvän och avslöja intima detaljer om vårt sexliv i rikstäckande media.

Jag funderar på att ge mig ut på stan med en mobilkamera och ett schyst järnrör för att slå världen och närmsta person med utländsk härkomst med häpnad.

Jag funderar till och med på att ha en hysteriskt publik affär med kungen.

Den bisarra verkligheten är nämligen att det i dag verkar löna sig att bete sig som ett riktigt praktsvin. Sverigedemokraternas väg in i riksdagen är kantad av skandaler. Den senaste tidens händelser indikerar att det också är skandalerna som kommer att hålla dem kvar, åtminstone om man får tro de analyser som dykt upp i media.

Den populära tolkningen av detta är att ”folk” är idioter. Varför skulle de annars rösta på ett gäng huliganer i kostym? Men, jag vägrar tro att människor är idioter. Jag tror att människor förtvivlat söker efter något mer, någon som inte tar dem för givet, någon de kan relatera till, någon som bryr sig. När de traditionella riksdagspartierna känns fjärran och media agerar trött mattant och slabbar upp SD som det enda alternativet på väljarnas fat, så får det naturligtvis konsekvenser i både opinionsundersökningar och valresultat.

Nej, människor är inte idioter. De är däremot trötta på att bli behandlade som idioter av de traditionella partierna och av media och det är SD:s smala lycka. Många röster på SD är röster mot gamla makthavare, snarare än en röst för SD:s skruvade världsbild.

Människor är trötta på att partier tar deras röster för givna och sedan kör över dem. Människor har fått nog av yrkespolitiker som skalat bort allt vad personlighet heter för att passa in i politikermall 1A och trygga en politisk karriär. Människor är trötta på att media förpassar dem till kommentarsfältens ”pissränna” och sedan står och gör sig lustiga över dem i debatter för inbördes beundran.

När politikerna inte längre lyssnar och när media dränker människor i pissrännan med ständigt återanvända nyheter om Justin Biebers nya frisyr och söta videoklipp av katter, så kanske en röst på SD inte är någonting annat än ett klumpigt sätt att påminna de politiska och journalistiska makthavarna om att man faktiskt fortfarande finns.

Om inte SD eller något annat främlingsfientligt parti ska bli en permanent skamfläck på Sveriges riksdag, så är det hög tid för andra politiker och media att ta sitt ansvar för SD:s framgångar. Det duger helt enkelt inte att skylla på korkade väljare. Problemet är inte att ”folk” är idioter, utan att de konsekvent behandlas som om de vore det. Någonstans ruvar dessutom en olustig känsla av att man anser att det finns väljare som är så korkade att man inte ens vill befatta sig med dem.

Törsten efter en ny generation politiker och politiska idéer är så stark att de traditionella partierna kommer att tvingas lämna ifrån sig makt till någon som erbjuder väljarna det de själva inte förmår att ge. Som det nu är ger man bort den makten gratis till främlingsfientliga SD, istället för att våga släppa in andra utmanare i debatten.

Media måste självklart rapportera om SD:s fylleeskapader, men de måste även inse att väljarna inte nödvändigtvis stödjer partiet för att de blir omskrivna, utan möjligen för att de fått intryck av att SD är de enda utmanarna till det politiska etablissemanget. Och, uppenbarligen vill åtminstone 8 procent av Sveriges väljare ha andra alternativ.

Det vore trevligt om politiska och journalistiska makthavare tog sitt ansvar och bidrog till att skapa en politisk arena som gjorde det möjligt för nya politiska alternativ att synas och höras utan att behöva bete sig som svin eller hemfalla åt pajaskonster. Det skulle skapa en betydligt sundare demokrati.

Anna Troberg
Partiledare Piratpartiet

Jag finns dessutom på min privata blogg, min Nyheter24-blogg och på Twitter, Google+, Facebook och YouTube.

Andra har skrivit om detta bland annat i SvD1, SvD2, Signerat Kjellberg, Prärietankar, Motpol, Vänstra stranden.

Kommentarer

JOHN, inte SD-väljare skrev

Eskapaderna av SD:s riksdagsmän, som blåsts upp i de traditionella medierna, har inte haft någon större effekt på väljarstödet eftersom att de människor som intresserar sig för SD gör det till stor del på grund av en stor misstro för nämnda medier.

Den bild av verkligheten som presenteras i DN, SvD, SVT, TV4, med flera, stämmer helt enkelt inte överens med den verklighet människor i Sverige lever i.
DN:s kulturredaktion utsätts inte för personrån eller våldtäktsförsök, för de bor i helvita områden med låg kriminalitet. Ja, med undantag för möjligtvis ekonomisk sådan. Deras erfarenheter av mångkulturen sträcker sig inte utanför statligt finansierade jippon där de får smaka på utländsk mat, eller när de besöker den lokala pizzerian som ägs av en turk. De kan därför höja mångkulturen till skyarna, då de enbart tagit del av de fåtal positiva effekterna.

Många svenskar i Sverige vill ha någon i riksdagen som åtminstone vågar säga att invandringen hit inte är problemfri. SD är i dagsläget de enda som gör det, och kommer därför fortsätta att få ett ökat väljarstöd tills någon annan säger samma sak. Att några berusade representanter för det här partiet gör bort sig spelar då mindre roll.

Anna Troberg skrev

Hej John!
Jag tror att du har helt rätt i att människor inte känner ett speciellt stort förtroende för media. Det är ibland en helt befogad brist på förtroende, ibland helt missriktat. I just det här fallet så kan man ju knappas beskylla media för att de lyfter fram att det springer packade SD-toppar med järnrör på stan. De skulle begå tjänstefel om de inte rapporterade om det.

Men, sedan tror jag faktiskt inte att jag förstår kopplingen mellan personrån, våldtäktsförsök, hudfärg, etc. Det finns människor inom alla folkgrupper, även bland folk som är blonda och blåögda och vars släkt bott i Sverige så länge någon kan minnas. Problemet ligger inte där. Problemet ligger i sociala omständigheter inte i härkomst.

Just nu slösar Sverige bort en massa bra mänskliga resurser på att låta dem vänta på besked om huruvida de får stanna, genom att inte ge dem kvalitativ språkundervisning, etc. Det behövs en gigantiskt attitydförändring här.
Problemen med invandring är inte att folk söker sig till Sverige. Problemet är att Sverige verkar förvånansvärt ointresserat av att snabbt ta vara på all den kunskap och alla de erfarenheter som de här människorna för med sig.

Mångfald är nödvändig för att ett samhälle inte ska stagnera. Det samhälle som folk tänker sig är ”svenskt” är även det frukten av att människor har flyttat in och ut ur landet under tusentals år.

Nyckeln är att se värdet i mångfalden och hitta vägar att ösa ur den rikedomen. Så länge man bara tänker ”PROBLEM” och ”HOT” när man tänker mångfald, så kommer man oundvikligen att gå miste om den chansen.

JOHN skrev

Hej, kul att du svarade.
Självklart är det inget konstigt med att medierna rapporterade om händelserna, men jag personligen kan tycka att händelsen i sig inte var tillräckligt stor för att vara förstasidesstoff i flera dagar. Jag tror att de försökte mjölka den där filmsnutten så gott de går, i ett försök att avfärda SD som ett huliganparti.

Klippet i sig, som Expressen publicerade, var ju dessutom minst lika redigerat som de delar Almqvist publicerade för två år sedan. Det hade varit intressant att se hela filmen utan klipp och klister, och skaffa sig en egen uppfattning om vad som verkligen skedde. Det har väl dessvärre varken Erik eller Expressen något intresse av.

Kopplingen mellan invandring och kriminalitet jag syftade på är att invandrare, från just mellanöstern och Afrika, är överrepresenterade i brottsstatistiken för sexualbrott och personrån. Till den listan kan säkerligen ett flertal andra brottstyper läggas till; exempelvis bränns det väldigt få bilar, och kastas väldigt få stenar på brandmännen som kommer för att släcka bränderna, utanför de invandrartäta förorterna.

Man måste göra en distinktion mellan invandrare och invandrare. Det är stor skillnad på en gästprofessor från Kina och en somalier, vars tidigare arbetserfarenheter utgörs av vedhämtning eller getvaktning.

Människor har som du säger, flyttat ut ur och in i landet i tusentals år. Men den invandringen av bestått av arbetskraftsinvandring ifrån kulturellt och etniskt nära besläktade länder. Vallonerna som många tar som exempel kom med ovärderliga kunskaper i järnutvinning. De har ingen motsvarighet i dagens betydligt större invandring. Vallonerna som valde att bosätta sig i Sverige permanent uppgick dessutom till cirka 900 individer. De andra vallonerna flyttade tillbaka till Belgien efter avslutat arbete.

Dagens invandring består till stor del av välfärdsinvandring istället. Det vill säga att människor söker sig just hit på grund av vårt generösa välfärdssystem. Flyktingar är en liten minoritet av den totala invandringen, vilka när de fått in en fot i Sverige, fungerar som ankare för en betydligt större anhörighetsinvandring.

De som fortfarande försvarar invandringen med argumentet att deras kunskaper är erfarenheter är viktiga för Sveriges utveckling får gärna komma med konkreta exempel på sådan påstådd spetskompetens, och hur en ökad arbetskraftsinvandring är kompatibel med Sveriges ökande arbetslöshet.

Dennis Nilsson skrev

Vi människor har alltid folkvandrat, migrerat. Det ligger i vår natur att söka ett bättre liv, någon annanstans.

Det är anledningen till att vi människor har spritt oss till att leva i alla möjliga miljöer och platser.

Utan denna vilja att få ett bättre liv, så hade bl.a Skandinavien aldrig blivit befolkat för ca 12.000-6.000 år sedan då de kilometertjocka glaciäerrena började att smälya.

SD i Sverige är inte unikt. Motsvarande nationalistiska strukturer/tänk, och i många fall politiska partier, finns i alla andra nationer.

Det är likaså en del av människans natur att vara rädd för det främmande, som ex-vis främlingar, s.k invandrare.

Klarar man inte av att övervinna denna sida av den egna naturen, så övervinner den en.

Erik skrev

Du tror inte att vi skulle kunna rädda livet på fler människor om vi hjälpte till i deras egna länder för samma pengar som det kostar att ta hit ett fåtal?

Jag förstår verkligen inte hur man kan vara för invandringen när människor dör pga att Svensken är dumsnäll. Han/hon tror dom gör något bra när de låter 20 personer dö och hjälper 4 istället för att rädda livet på alla i deras eget land.

Anna Troberg skrev

Hej!
Jag förstår inte varför det skulle handla om ett antingen eller. Antingen så låter vi människor komma hit ELLER också hjälper vi dem hemma. Poängen är väl att vi har ett medmänskligt ansvar att hjälpa till både på plats och när människor kommer hit.

Kloker skrev

Vi har ett medmänskligt ansvar att hjälpa till, men Erik utgår ju från att resurserna är begränsade. Det låter som ett rimligt antagande tycker jag.

Jacob skrev

Hej Anna!

Att du inte förstår kopplingen mellan personrån, våldtäktsförsök, invandring, etc. (bytte ut hudfärg, då det inte är detta SD bryr sig om) är helt tillräckligt för att du inte ska tilltalas av SD´s politik. Svårare än så är det inte och övriga analyser är överflödiga.

SD´s väljare anser att invandringen har blivit ett stort problem och inget annat parti driver den frågan. Vart ska en missnöjd SD-väljare gå när partiet gör bort sig? Till MP?

Anna Troberg skrev

Det blir väldigt märkligt att bara titta på var någon kommer ifrån när man pratar om kriminalitet, som om människor från Egypten, Vietnam, Frankrike eller Eslöv skulle ha någon sorts medfödd våldsamhet och brottslig benägenhet. Det är långt mycket mer givande att titta på de sociala faktorerna. Det är dessutom mer upplyftande, eftersom man faktiskt kan göra något åt människors sociala situation, medan man är född där man r född, no matter what.

Isobel skrev

”Problemet” ligger inte hos individerna, det ligger hos politikerna. Vissa kommuner tar emot jättemånga invandrare och vissa tar inte emot några alls. Dom som tar emot många klumpar sedan ihop alla i områden som redan är oattraktiva att bo i och dom blir sedan ännu mer oattraktiva och det driver bort lärare och läkare från dom orterna.

Dom människorna som kommer hit är folk som ofta kommer från en svår bakgrund och ofta kommer från krig och svåra förhållanden i sina hemländer. Många kommer hit för att dom inte har något riktigt annat val, det är att fly eller att riskera att se sina barn bli dödade av en bilbomb. När dom kommer till Sverige så möts dom ofta av ett samhälle som möter dom med fördomar, undervisningen som ska lära dom språket är under all bemärkelse. En man som tidigare arbetat som läkare i sitt land ska försöka lära sig Svenska med en annan som inte gått en dag i skolan och svenska samhället förväntar sig att dom ska kunna prestera på samma nivå. Detta skapar missnöje och illska, deras barn ser sina föräldrar tyna bort för att dom inte kan få jobb.

Dom få möten som dom får med etniska Svenskar är oftast negativa och dom känner sig nertryckta och diskriminerade och dom känner att ingen lyssnar på dom. Detta är vad som skapar kriminalitet. Inte etnisitet, religion eller hudfärg.
Det finnns ställen i landet som skött det här med assimilering bra, men vi hör aldrig om det för vem bryr sig om lyckliga historier?

Jag är både kvinna och bor i en ort med relativt många invandrare och jag har inte någonsin känt mig hotad eller illa behandlad av någon av dom. Tvärt emot. Dom som betett sig som svin är oftast dessa etniska Svenskar, som fulla skriker glåpord efter en eller taffsar på en på krogen.
Tycker jag att alla etniska Svenskar är idioter eller pervon på grund av det? Nej.. Det finns idioter från hela världen, även Sverige.

Goran Djordjevic skrev

”Mångfald är nödvändig för att ett samhälle inte ska stagnera.” Japan har ju verkligen stagnerat… eller inte.

Anna Troberg skrev

Well, Japan är ett långt mer homogent samhälle än tex Sverige, MEN deras explosionsartade utveckling kom faktiskt inte förrän de öppnade upp landet för människor utifrån.

Claes Wallin (韋嘉誠) skrev

Wat. Japan har stagnerat. Deras ekonomi har stått still i tjugo år. Det sker nära noll innovation och exporten krymper.

Deras frontposition som elektronikproducent har sedan 80-talet skjutits tillbaka av Sydkorea, Taiwan och Kina. Bland annat har detta skett för att man sitter fast i gamla mönster och vägrar ta till sig av hur världen har förändrats.

Man har glömt bort vad som gjorde landet framgångsrikt i slutet av 1800-talet och efter andra världskriget. Man har alltid varit ett stängt land för invandring, men då tog man åtminstone till sig influenser och nyckelpersoner utifrån.

Ano Nym skrev

Jag har ingenting emot invandrare som sådana, jag jobbar ihop med invandrare och de är lika flitiga och schyssta som de som är födda i Sverige och har svenska föräldrar.

Men hur skulle vi kunna utnyttja alla mänskliga resurser när vi inte ens har jobb åt Sveriges befolkning idag? Att öka befolkningen med bibehållet antal jobb leder ju till mer arbetslöshet.

Och de invandrare som faktiskt inte har någon kompetens? Det var ett reportage nyligen om att man måste lära vissa invandrare hur man tänder lampor eller spolar i toaletter.

Om det inte vore för att SD är lika illa eller värre än de andra riksdagspartierna när det gäller de viktiga frågorna så hade jag röstat på dem 2014.

Men nu är de som de är, och Piratpartiet är de som vill skydda privatlivet och yttrandefriheten, öka öppenheten hos makten och dessutom motverka copyrightindustrins monopol. Så det blir naturligtvis PP 2014 också, för annars tror jag inte att valet 2018 blir av, då blir det i princip diktatur.

När det gäller kopplingen mellan härkomst och brott är det mycket enkel matematik.

Statistiken visar att invandrare i genomsnitt begår mer brott än svenskar.

Det betyder att det är mer sannolikt per t.ex. 1000 invandrare och 1000 svenskar att ett brott som endast kan ha begåtts av någon av dessa 2000 människor är begånget av en invandrare än av en svensk.

Det betyder INTE att alla invandrare är brottslingar, eller ens att de bör betraktas som potentiella brottslingar. En sådan behandling förtjänar ingen människa som inte är misstänkt för brott.

Anna Troberg skrev

Det fins inte ett absolut antal arbetstillfällen. Kommer det hit 100 000 människor så genererar det också arbetstillfällen.

Det där med utbildning är också intressant. Det stämmer naturligtvis att en del kommer till Sverige med väldigt låg eller ingen utbildning. Men, det kommer också hit människor med utbildning, inte sällan med hög utbildning. Det betyder att Sverige kan skörda frukterna av dessa människors utbildning utan att ha behövt betala en krona för den. Det pratar man inte lika ofta om.

Brottslighet handlar om sociala faktorer. I samma ögoblick som de sociala omständigheterna förbättras, så brukar brottsligheten gå ner. Det gäller alla människor, oavsett var man råkar vara född.

Precis som du säger, så ska ingen behöva betraktas som en potentiell brottsling om han eller hon inte gjort något. Tyvärr är det en realitet som människor från andra länder ideligen tvingas leva med.

Tack för att du kom hit och skrev och tack för att du tänker rösta på PP igen. :-)

Ano Nym skrev

Varför går det att svara på en del inlägg men inte på andra? Nu svarar jag på mitt eget istället för ditt, Anna.

Nej, antalet arbetstillfällen är kanske inte konstant, men om vi tar in 100 000 människor, kommer det då att genereras 100 000 eller fler jobb? Nej, naturligtvis inte.

Vad är den genomsnittliga utbildningen hos invandrare, och hur ser den ut i jämförelse med den genomsnittliga utbildningen hos svenskar?

Då har vi ju ett moment 22 i det här med brottsligheten. Svenskarna kommer undermedvetet att se ned på invandrare så länge de är mer brottsbenägna och behandla dem sämre, och den behandlingen är vad som orsakar brottsbenägenheten.

Om det är sant, det vill säga. Vet man hur lång tid det tar innan förändringen ”slår igenom”? Om man tar ett antal invandrare från slum och de direkt får välbetalt jobb, bostad m.m. Kommer de då att omedelbart vara lika lite brottsbenägna som sådana som haft det lika bra hela livet?

I inlägget om moderering frågade jag om inläggen förhandsmodereras och varför texten ”Din kommentar inväntar granskning.” i så fall inte syntes första gången, inte varför det förhandsmodereras.

Henrik Brändén skrev

Hej John, Jag bor inte i någn helvit innerstad utan mitt i Uppsalas invandrartätaste område Gottsunda, och jag har aldrig utsatts för rån eller någon annan brottslighet, trots att de flesta ungdomsgäng som håller till i parkerna mellan kvarteren här har lite mörkare hudfärg än jag själv.

När jag tittar på valresultaten valdistrikt för valdistrikt ser jag dessutom att SD nästan inte har något stöd alls hos oss ”vita” som bor i invandrartäta områden, och vet hur det verkligen är här. De har sitt stöd i de nästan helvita områden några kilometer bort, där skitsnack och myter frodas, och folk skrämmer upp varandra över saker de aldrig egentligen mött, utan bara hört talas om. Sällan från någon som själv varit med om det, utan av en kompis som hört från en bekant, vars svåger sett … Klintbergare alltså.

Var bor du själv?

me4v skrev

Har du någon källa på att etniska svenskar som bor i invandrartäta områden knappt röstar på SD?
Av det jag har sett så har iallafall områdena som är bredvid invandrartäta områden riktigt höga siffror på SD.

Sen tror jag faktiskt inte att de för någon statistik på hur många etniska svenskar som röstar på SD så jag har lite svårt att förstå vart du har fått det konstaterandet ifrån.

Att du aldrig har råkat ut för något brott säger väl heller ingenting. Jag har heller inte råkat ut för något brott och bor i ett så kallat ”ghetto” men bara för det så väljer jag ju inte att ignorera allt jag läser om skottlossningar, våldtäkter och misshandel som pågår här. Det är helt enkelt inget bra område.

Henrik Brändén skrev

Det är bara att gå till valmyndighetens valstatistik och titta på de enskilda valdistrikten i de städer, där man vet var de invandrartäta områdena ligger. Det stämde i Uppsala, Malmö och Stockholms norra förorter när jag tittade efter senaste valet.

Philip skrev

Behöver inte handla om våld. Finns statistik från SCB som pekar på att invandringen just nu är en stor förlustaffär. I min mening har vi inte utrymme att vara solidariska.
Som grädde på mosen föds det många fler barn bland utrikes födda och fundamentalism verkar froda då många kvinnor klär sig med slöja.
Kan inte stå för dessa samhällsförstörande element.

Anna Troberg skrev

Jag tror att det behövs en attitydförändring. Om man konsekvent vägrar att ens tänka sig att det finns något att vinna på att få hit människor frå andra länder, så kommer vi alltid att ha problem.

Jag tror dock att det finns massor av positiva fördelar med att ha så många olika erfarenheter och kunskaper som möjligt i ett samhälle. Det är utvecklande. Det är roligare. Och, det kan vara lönsamt ur ett ekonomiskt perspektiv. Det är bara en fråga om att hitta vägar att utvinna de här värderna. Just nu är svenska politiker skitdåliga på det och det är kanske framför allt dåligt för de människor som kommit hit från andra lnder.

Att bära slöja är i sig inget tecken på kvinnoförtryck. Det finns måga kvinnor som bär slöja för att de helt enkelt vill det. Allt är inte vad det ser ut att vara vid första anblicken.

tobias skrev

Bara för att du inte blivit rånad i din förort innebär inte att andra blir det.. Jag har också bott i en förort med en stor majoritet invandrare. Jag har aldrig blivit rånad eller på annat sätt blivit usatt, om man inte räknar alla hundar som skäller på en. Där i förorten är det mer regel än undantag att hundar skäller och gör utfall mot en.

Din syn på invandring är högst subjektiv!

Anna Troberg skrev

Håller med. Jag har bara blivit fysiskt attackerad en gång och det var av en skinnskalle. Av det drar jag inte slutsatsen att alla svenska killar med kort hår är våldsbenägna. Jag drar slutsatsen att just den här killen var en idiot.

Pavel Gamov skrev

Vilka valdistrikt tittar du på då? Om vi tar Gottsunda i den västra valkretsen som exempel finns det flera valdistrikt som innefattar det område man brukar kalla för Gottsunda. Så här såg SD:s valresultat ut i riksdagsvalet 2010, hämtat från Valmyndigheten:

Uppsala kommun: 3,84 %

Västra valkretsen: 3,56 %

Gottsunda–Vårdsätra: 1,88 % (detta är ett riktigt M-fäste, då det egentligen är att betrakta som Vårdsätra och således saknar koppling till det egentliga Gottsunda)

Norra Valsätra: 2,17 % (den fina delen av Valsätra/”Gottsunda” med radhus; också det ett riktigt M-fäste)

Norra Gottsunda: 3,58 %

Södra Valsätra: 5,24 % (den ”sämre” delen av Valsätra/Gottsunda)

Västra Gottsunda: 5,33 %

Mellersta Gottsunda: 7,96 % (!)

Södra Gottsunda: 3,02 % (i princip ett radhusområde alldeles bredvid ett expanderande och välmående Sunnersta)

Så med andra ord fick SD betydligt högre stöd i de ”sämre” delarna av Gottsunda/Valsätra – som också är de delar där det bor fler invandrare – än i de finare dito, där det bor fler svenskar. Det enda som kan sägas sticka ut i någon mening är väl valdistriktet Norra Gottsunda i så fall.

(Eftersom du själv anger just Uppsala kommun samt Gottsunda och inte exempelvis Stenhagen, Gränby, Sävja eller liknande områden har jag inte tittat på andra valdistrikt i kommunen eller andra kommuner.)

Sedan är det sant att SD traditionellt sett i Uppsala fått högt stöd i vissa lands- och glesbygdsområden, men det motsäger inte att vi också är starka i de mer mångkulturella delarna av Gottsunda, vilket du påstod.

Henrik Brändén skrev

Hej,

Mellersta Gottsunda (som råkar vara mitt eget valdistrikt) är pinsamt nog undantaget från det mönster jag beskriver. Titta i östra Uppsala, så finns de högsta siffrorna för SD i de relativt invandrarglesa områdena på Vaksalagatasn södra sida (Skomakarberget, Källparken, Vaksala-Jälla), inte i de invandrartäta områdena i Norra Gränby. Och sedan, som du så riktigt påpekar, på landsbygden runtom tätorten. Och samma mönster såg jag när jag tittade i Stockholms norra förorter och Malmö.

tobias skrev

Det finns inget parti i riksdagen som kan säga samma sak om invandringen som SD! Det tåget har gått för läääänge sen.
Det parti som slår in på samma linje som SD kommer bara framstå som patetiska och populistiska!

Anna Troberg skrev

Jag trodde att poängen med att bedriva politik var att få med sig så många som möjligt på sina idéer, så att de får genomslag. Jag skulle vara skitglad om andra partier anammade Piratpartiets syn på saker och ting.

Men visst, jag hoppas också att inget annat parti tar efter SD, eftersom jag tycker att SDs världsbild är inskränkt och oempatisk.

Nicklas skrev

En fundering om invandringen som sådan är följande:
Skillnaden på invandringen idag och förr är att den idag till stor del består av folk från mellanöstern till skillnad från förr då den kom från Europa.

En annan skillnad är kulturell/religiös.
Förr kom invandrarna från länder där stat och kyrka vara separata delar, även om vissa länder i Europa styrs väldigt mycket av religiösa tankar är det ändå två delar.
Numera kommer folk från länder där religionen styr hur samhället skall fungera och som dessutom har en svag eller ickesxisterande ”statsapparat”.

Dessutom var de som kom förr utbildade och kunde något ”europeiskt” språk.
Nu har ju hela svenska ”statsapparaten” stora problem då allt uppenbarligen måste skrivas på femtioelva olika språk, vilket skapar onödiga kostnader.

Henrik Brändén skrev

Jag tror du försöker göra skillnaderna mycket större än de är, både vad gäller religion och språk.

Det är bara ett drygt årtionde sedan vi avskaffade statskyrkan i Sverige, och då alla barn som föddes (om inte bägge föräldrarna gått ur) automatiskt blev med i kyrkan. Sådan av staten kommenderad tvångsanslutning till en viss religion finns inte och har aldrig funnits i de flesta länder i Mellanöstern, som tvärt om är mosaiker mellan olika kristna, muslimska och (tills nyligen) judiska samfund.

De språkliga skillnaderna mellan svenska och vårt första stora invandrarspråk (finska) är inte ett dugg mindre än skillnaderna mellan svenska och arabiska, och mycket större än skillnaderna mellan svenska och persiska, som också hör till de indoeuropeiska språken.

Dennis Nilsson skrev

Skandinavien och Sverige har alltid varit en invandringsnation. Utan invandring så hade ingen av oss funnits till.

Skandinavien och Sverige började att befolkas allteftersom de kilometertjocka glaciäererna började att smälta för ca 12.000-6.000 år sedan.
http://www.tacitus.nu/historisk-atlas/skandinavien/istiden.htm

Någon gång i framtiden kommer glaciärerna att återkomma till norra Europa, och då blir det åter dags att migrera, att bli en invandrare någon annanstans! :-)

Martin skrev

En piratpartist som snackar om Demokrati och samtidigt tycker att media bör göra sin plikt för att eliminera ett demokratiskt valt parti.

Hoppas jag missuppfattade din vridna text hur som helst kan ni glömma min röst i kommande EU-val.

Anna Troberg skrev

Om du läser min text igen, så är det min förhoppning att politiker och media ska främja demokratin genom att inte låtsas som om det bara finns ett enda alternativ till de traditionella partierna.

Allt jag begär är att få arbeta på lika villkor. Det tycker jag inte är för mycket begärt.

Deep Blue skrev

Media kanske har lite med saken att göra, men absolut inte allt. Långt därifrån, skulle jag vilja påstå. Jag håller med i en del av det dock. Men att ett parti får ökat stöd *efter* att SD’s rasistiska sida kommer fram i huliganstil, det kan inte skyllas på media. Det är ju inte som om media enhälligt har hyllat detta bisarra beteende. Att folk trots detta anser att inte bara partiets politiska budskap utan även deras representanter förtjänar deras röst pekar kanske inte på att det är media som utmålar dessa väljare som idioter.

Det stod i en del tidningar ett tankeexperiment: Tänk dig att istället för SD’s ekonomiska talesman med följe som betedde sig som svin, att det istället var Anders Borg som stod och skränade ut rasistiska tillmälen och hytte åt folk med järnrör medan Beatrice Ask filmar med mobilen och hejar på. Jag garanterar att det hade blivit uppståndelse utan dess like. Moderaterna hade nog inte gnällt på hur media blåser upp minsta skitgrej utan partiet hade nog handskats med incidenten på ett vuxet sätt värdigt ett seriöst parti. Och det är väl därför något sådan inte verkar hända i de andra partierna.

SD har bakgrund i ren rasism och extrem nationalism, detta är och har aldrig varit en hemlighet. Nolltolerans mot detta var en intressant tanke. Problemet med att få sitt parti ”rumsrent” är väl att smutsen försvinner.

Anna Troberg skrev

Jag tror att du missuppfattat min text lite. Självklart ska media skriva om SDs fylleeskapader och självklart skulle något liknande i något annat parti ha ställt till det som sjutton. Men, det jag är ute efter är att media och andra partier låtsas som om det bara finns en utmanare och att den utmanaren är SD. Det gör att folk som inte är nöjda med de traditionella partierna bara ser ett alternativ.

Kalle skrev

Jag vänder på problemet.

Människor är idioter, och alla är det. Däremot är de inte idioter hela tiden.

Man kan inte hela tiden förväntas vara påläst om allt som händer och allt man gör, det är helt enkelt inte mänskligt. Vad man däremot kan förvänta sig är att människor ska ta fakta på allvar, men när människor saknar kunskap för att förstå vad som är fakta? Saknar kunskap är dock inte det stora problemet utan det är som så att väldigt många människor har bestämt sig för att något är rätt, oavsett vad. Det bara är så, och människor anser sig dessutom ha rätt. Klart de har rätt att tycka vad de vill, vi har trots allt åsiktsfrihet, men med åsiktsfrihet så följer ingen skyldighet för andra att anser att just deras åsikt är den korrekta. För mig handlar den största delen av SD-debatten inte det minsta om invandring, rasism eller egentligen alls om politik. Det handlar om att människor inte gillar att människor säger, ”du har fel åsikt” och därför så tycker vi inte om dig. Det är bara att se de senaste dagarnas flöde på t.ex ens facebookfeed för att inse hur de som redan idiotförklarat alla som röstar på SD jublar över att de hamnar i massmedia och får avgå, men vad dessa egentligen tycker är totalt irrelevant. Det finns ingen fakta som kan få dem att ändra inställning, de är bara förutbestämda åsiktsmaskiner, av exakt det slag som de anklagar SD för att vara. Vad samhället är på väg med denna polarisering och segmentering av åsikter som inte har med fakta att göra (de har bara bestämt sig för att tycka på ett visst sätt) medför är att samhällsklimatet blir hårdare. Genom att legitimera sitt eget hat mot de som röstar på SD så legitimerar de ett generellt hat. Den stora boven är att väldigt många av de som egentligen uttalar sig och sätter agendan inte förstår att deras ofta politiska övertygelse väldigt grovt påverkar inte bara hur de skriver utan främst vad de skriver om. När ett politiskt parti uttalar sig så är det uppenbart var de står, men om jag vore chefredaktör på en tidning skulle jag kräva att mina journalister varudeklarerade sina egna politiska ställningstagande. Invånare gillar verkligen inte att bli skrivna på näsan gång på gång. För den period då SD nu ökade så var det mycket rapportering i massmedia om extra anslag till asylmottagning. Mycket rapportering gick ut på att belysa om hur många sökande inte hade en chans att få asyl pga de länder de kom ifrån. De var i realiteten lyxsökare. En ganska glasklar konsekvens kommer att bli att SD får fler sympatisörer eftersom alla andra partier verkade anse ”klart de har rätt att komma och söka” och så anslår vi mer medel för att de så ska kunna göra. Samtidigt som migrationsverket säger att de borde inte ens söka för de har uppenbart inte asylskäl. När 7 av 8 riksdagspartier inte ser det som ett problem när människor söker asyl som uppenbart inte har asylskäl så börjar man undra hur de resonerar. Klart då att det inte längre med åsikter från dessa partier går att motivera det med att de minsann har rätt. Det är en uppenbar lögn att inte systemet blir dyrare än det är tänkt, och medför extra kostnader för samhället. Nej, klart det då är bättre att se till att våra sjuka inte få pengar, vi har fler arbetslösa och sämre A-kassa för att vi ska ha råd med att ta emot fler asylsökande. Sämre resurser i skolan. Människor gör de kopplingarna, medan partierna och massmedia bara rapporterar om de faktiska siffrorna och tillväxttakten i antalet asylsökande. Dvs vad partierna säger, och vad massmedia säger. Vi har rätt åsikt och därför så väljer vi att bortse från fakta som var och en själv kan räkna ut, men bara för att vi har den rätta åsikten så gäller inte fakta för oss. Jag tror inte att SD sympatisörer ser några stora problem med att personer från krigets Syrien söker asyl. Men det var uppenbart ett flertal av top-10 länderna där skäl saknades, och inget av detta togs upp. Nej, det mesta handlar om åsikter. Avsaknad av fakta, och att de etablerade partierna skiter i uppenbar fakta, och gör detta rakt upp och ner i ansiktet på väljarna.

En sund demokrati byggs inte utifrån att partier väljer att ljuga för sina väljare. Att detta stöds av journalister som uppenbart avstår från att granska och skriva om sådant som kan vara bra/dåligt för något parti. (mp) har väldigt många artiklar i tidningarna om sina områden. När det inte längre slentrianmässigt går att skriva om deras områden så faller partiet efter några månader neråt (dvs alarmismen har bara en mycket kortvarig effekt och behöver snart följas av ett nytt alarm), samma alarmism som nu gällt för en SD fråga och människor får panik när opinionen drabbas på samma sätt.

För egen del är jag glad att Breivik är norrman och inte svensk. Sverige hade då inte klarat av att ideologiskt hantera konsekvenserna av ett sådant förkastligt beteende.

Beträffande PP. Min rekommendation är att jobba med långsiktig byggande av era frågor. Att ni vid toppar som t.ex. TPB och liknande får en skjuts framåt i opinionen är självklart, men det är inget som långsiktigt kommer driva era sakfrågor. Det krävs bättre analyser från er sida för att nå DN-debatt, eller motsvarande.

Tänk även på att ska partiet kritisera svängdörren in till sängkammaren för myndigheterna så måste ni som parti även reflektera över att svängdörren för mobbning inte längre stannar vid skolans ytterdörr. Den går hela vägen hem under täcket så fort när och var en mobil kan kontrolleras.

Anna Troberg skrev

Jag tycker inte heller att ett allmänt ”SD och alla som röstar på dem är dumma i huvudet” är speciellt givande. SD har fått folkets mandat in i riksdagen och då ska de behandlas som vilket parti som helst. Ta debatten ordentligt.

Vad det gäller PP så jobbar vi långsiktigt. Vi har naturligtvis inte släppt vår syn på upphovsrättsfrågor, men vi jobbar även med många andra saker. Vad det gäller at nå in på debattsidorna, så har vi lyckats extremt bra med det. Här finns en liten lista över det jag fått in: http://annatroberg.com/debattartiklar-kronikor/ Utöver detta har våra EU-parlamentariker och andra duktiga pirater figurerat på debattsidor.

Frank Fiskby skrev

Jag förstår inte varför ni hela tiden ska försöka sänka SD när ni vet att det inte funkar. SD kommer bara öka och öka så länge denna smutskastningskampanj fortsätter.

Anna Troberg skrev

En sak som SD och deras anhängare måste lära sig är skillnaden mellan smutskastning och kritisk granskning. Det är inte smutskastning att publicera en fyllefilm där SD-toppar springer runt med järnrör. Det är granskning.

Det är inte heller smutskastning att inte hålla med om SDs politiska vision. Det är … well… politik. Folk håller inte alltid med en.

Smutskastning är att tex säga att alla som röstar på SD är idioter och jag hoppas att det framgår med all önskvärd tydlighet i min text att jag inte tycker det.

Kalle skrev

Att se publiceringen som granskning är faktiskt ganska så löjligt. Det är bara ren och skör lögn från din sida.

Det är först i samband med en analys och att man sätter den i en kontext som publiceringen blir något som liknar granskning. Inte en enda gång har du eller någon av de etablerade partierna försökt sig på en analys om varför materialet publicerades. Uppenbart var det inte SD-hatare som läckte materialet.

Tittar man närmare så har PP och SD många gemensamma faktorer. Bägge två driver frågor som vad många anser vara ytterlighetspositioner och ni har båda två vad många anser avsaknad av kompromissvilja beträffande era positioner.

Personligen håller jag med dig om att jag ser det inte som att du har smutskastat dem, men du har använt dig av formuleringar och metakommunikation som rör sig i gråzonen där många kan tolka dig annorlunda.

Kloker skrev

Jag håller inte med dig. Jag ser medias bevakning av Almqvist som en granskning. Det är visserligen ingen vidare bra granskning och man skönjer skadeglada undertoner från media som jag tycker upprepade gånger har visat att man inte klarar av att förhålla sig opartisk till SD i sina granskningar. Media har ett självpåtaget uppdrag att oblygt särbehandla SD på ett sätt som inte anstår den som vill kalla sig journalist. Och den konsensus som länge rådit kring hur SD ska hanteras är pinsam för hela etablerade mediasverige. Detsamma gäller riksdagspartierna där man på allvar diskuterar hur man ska kunna ändra antalet ledamöter i utskotten för att stänga ute ett demokratiskt valt parti från att medverka. Jag får uppfattningen att regler ändras godtyckligt och alltid till SDs nackdel. Det irriterar mig otroligt mycket och gör mig uppriktigt förbannad. Inte för att jag röstar på SD eller har för avsikt att göra det, men för att det är respektlöst mot demokratin som styrelseskick och alla väljare som sluter upp på valdagen. I fallet med mediebevakningen är det respektlöst mot mediekonsumenterna eftersom det bryter mot de regler media själva satt upp för hur journalister bör arbete i sin nyhetsbevakning.

Jag håller delvis med dig i dina synpunkter på hur Anna kommunicerar. Jag personligen önskar att Anna kunde vara (ännu) lite mer avslappnad i förhållande till SD. Med det menar jag att man inte behöver (och inte borde) använda formuleringar som ”permanent skamfläck på Sveriges riksdag”. Bemöt SD med argument och hårda fakta. Respektera dem och behandla dem som vilket parti som helst. Om inte annat så för att visa respekt för de väljare som faktist har röstat på dem. Om man marginaliserar SD så marginaliserar man även deras väljare. Om SD behandlas som vilket parti som helst så försvinner även martyrglorian och en stor del av attraktionskraften.

Deep Blue skrev

Jag tror inte att de som röstar på SD gör det av någon sorts sympati. Det vore ju galet. Säkert har de mycket bättre anledningar än så. Tror inte du det?

Carl Fahlén skrev

Detta var djup pinsamma påhopp och dessutom rena falsarier både vad gäller Henemark och mupparna I SD.
Jag förutsätter att detta är ren desperation och frustration över att inte nå ut med partiets viktiga budskap men tänker du fortsätta så här kommer jag att aktivt arbeta för bättre reåresentanter nästa stämma.

Anna Troberg skrev

Vari består falsarierna? Det går knappast att förneka att SD-topparna sprang runt med järnrör.

Den här texten är kritik av de traditionella partierna och av media. Det är inte kritik mot SD. Det är definitivt inte kritik av Camilla Henemark som är en person som jag respekterat djup sedan jag föll pladask för Army of Lovers som tonåring.

Ano Nym skrev

Blev mitt inlägg borttaget, eller förhandsmodereras allting utan att det står att det väntar på moderering?

Om det blev borttaget, vill jag ”tacka” för att ni tar bort ett inlägg som inte är off topic, inte innehåller hat eller främlingsfientlighet, inte är kränkande, men inte är helt i linje med ATs och PPs värderingar, och innehöll något som kanske kan uppfattas som en obekväm sanning.

Om det förhandsmodereras rekommenderar jag att göra som på ATs blogg: en text där det står ”your comment is awaiting moderation” när kommentaren visas för avsändaren innan den publiceras.

Jag vill gärna ha ett svar på vad som skett, mail går bra men allra helst här i kommentarsfältet.

Ano Nym skrev

På den här kommentaren fick jag den efterlysta texten: ”Din kommentar inväntar granskning. ”, men inte på den förra. Ett fel, eller har ni ändrat?

Ano Nym skrev

Och nu syns min första kommentar MED TEXTEN. Jag är helt säker på att texten inte stod där när jag just hade postat den.

Smart att den kommer ihåg folk på sign. och mailadress om man kommer tillbaka efter att ha tagit bort cookies men postar igen.

Anna Troberg skrev

För att inte få bloggen fylld med spam, så måste man få en kommentar genomsläppt via moderering innan följande kommentarer läggs upp direkt.

Vi har inte plockat bort någon kommentar. Vi har bara inte folk som kan sitta och hålla koll på kommentarsfältet dygnet runt. Du får nöja dig med att partiledare tittar in på en lördags morgon och fixar det hela. Jag hoppas att det räcker. ;-)

Tobias skrev

Hej Anna.

Några frågor till dig:

1. Vilket parti anser du att man bör rösta på om man kraftigt vill minska invandringen till Sverige?

2. Jag upplever att du är kritiskt inställd till SD. Gäller detta Piratpartiet i allmänhet, eller det bara din personliga inställning? Jag är själv sverigedemokrat men är samtidigt positivt inställd till PP.

3. Vad vinner du – och piratpartiet – på smutskastning av SD? Jag har funderat lite på det, men det förefaller obegripligt. Formuleringar som ”Om inte SD eller något annat främlingsfientligt parti ska bli en permanent skamfläck på Sveriges riksdag” eller ”SD:s skruvade världsbild” kan jag endast tolka som negativ kritik. Tacksam om du utvecklar.

I övrigt håller jag med om en del du skriver. SD-väljare idiotförklaras i allmänhet av media, och journalister förstår inte att de gräver sin egen grav. Just därför har sverigedemokrater i allmänhet extremt lågt förtroende för slaskmedia, vilket förklarar varför så kallade skandaler inte påverkar väljarna i någon större omfattning.

Anna Troberg skrev

Hej, hej!

1. I dag är det väl egentligen bara SD som driver den linjen fullt ut. Jag tycker dock att man ska fråga sig varför det r så dåligt att det kommer hit människor från andra länder? Är det verkligen s svårt att tänka sig dem som en tillgång istället för en belastning?

2. Piratpartiet har i princip ingenting gemensamt med SD. Vi är mot mer övervakning. SD är för mer övervakning. Vi tycker att det är bra med mångfald. SD tycker att det är bra med homogenitet. Personligen är jag inte kritisk inställd till SD som parti. Det är bra att man driver sina åsikter inom det parlamentariska systemet, istället för att välja andra kanske mer ljusskygga vägar. MEN, jag är kritisk till de åsikter som SD för fram.

3. Varken jag eller Piratpartiet har smutskastat SD. Som jag skriver i min artikel, så är det faktiskt ganska upprörande att etablissemanget avfärdar drygt 8 % av Sveriges befolkning som idioter. Det är en alldeles för enkel förklaringsmodell. Däremot, så kritisera vi SD:s politik och det homogena och instängda samhälle man vill bygga upp. Som parti måste man acceptera att få sin världsbild ifrågasatt utan att tro att det handlar om smutskastning. PP får ju också sin världsbild ifrågasatt titt som tätt. Det är något vi måste leva med. Kanske är det till och med något som hjälper oss att bli bättre och utvecklas.

Deep Blue skrev

Ja, hur någon kan se SD och PP som tillräckligt lika för att man ska lätt kunna byta mellan dem visar kanske på att väljarna inte läst på. Eller missuppfattat det här med öppenhet, lika värde, mångfald och mindre övervakning.

Deep Blue skrev

Vari ligger problemet med att kritisera SD om man nu inte alls håller med om deras politik? Snurrigt.

Dessutom börjar jag nu, efter att ha läst kommentarer här, få en mycket obehaglig känsla av att det finns väljare som står i valet och kvalet mellan SD och PP. Herregud, vi har verkligen misslyckats med vårt budskap om det är så.

Jonas Yttervall skrev

Röstade på PP förra valet, men nu när jag ser er inställning till invandringsfrågan så kan jag omöjligen ställa mig bakom er 2014.

Anna Troberg skrev

Det var tråkigt att höra att du fått en felaktig bild av Piratpartiet tidigare. Vi har aldrig varit emot mångfald. Jag hoppas att du kommer att trivas bättre någon annanstans. :-)

Dave skrev

Jag håller med om att media och etablissemanget är att beskylla för SDs framgångar. Istället för att försöka förtränga den sortens åsikter borde man ha tagit debatten. Nu hopas bara problemen som ignoreras av både media och de etablerade politikerna och SD gynnas av detta, tyvärr.

Jag är inte mot invandring, men dagens invandringspolitik är minst sagt inoptimal, och leder endast till segregation och problem. Invandringspolitiken är trots allt politik skapad av samma människor som vill införa övervakningssamhället, och SD är den enda invandringskritiska rösten i riksdagen just nu. Att människor röstar på dom förstår jag, även fast jag fruktar för konsekvenserna, då SD i sig inte är något bättre än de andra partierna.

I dagsläget ser jag inget annat sätt att lösa segregationsproblemen invandringen för med sig än att minska på invandringen och se till att inte trycka in alla invandrare i ghetton där kulturen inte är svensk för att sen förvänta sig att de kommer anamma den svenska kulturen. Det enda dagens invandring gör är att skapa problem, och det säger jag som en förstagenerationens invandrare som har bott i en förort hela livet.

PP har fått min röst de senaste två valen, och ni kommer fortsätta få min röst så länge ni bedriver samma frågor, men jag hoppas ni förstår att man inte behöver vara mot invandring för att anse att invandringspolitiken har STORA problem, utan att behöva blanda in hudfärg eller rasism i frågan.

Anna Troberg skrev

Uppenbarligen funkar inte migrationspolitiken som den borde, men SDs idéer r inge lösning på det. Jag är dessutom bekymrad över att övriga partier till viss del tycks ha anammat SDs dystra beskrivning av invandingen. Då menar jag nörvändigtvis inte åsikterna som sådana, utan ordvalen, betraktelsesättet. Allt är PROBLEM. Allt kostar PENGAR. Ingen pratar om hur man ska ta vara på MÖJLIGHETERNA eller ser det potentiella VÄRDET (både det ekonomiska värdet och andra värden) som invandringen för med sig.

Ingen tycks vilja vara sugen på att sätta sig ner med ett litet annat mindset och tänka: ”Här har vi en massa bra människor. Hur ser vi bäst till att de kan starta nya bra liv och berika samhället?”

Istället verkar man sätta sig ner och tänka: ”Argh, här kommer det en massa jobbiga människor. GUD vad jobbigt det kommer att bli att ta hand om dem. De kommer bara att vara till besvär!”

Det är en farlig attityd som lätt blir en självuppfyllande profetia. Jag tror att man har mycket att vinna på en attitydförändring. Det är nyckeln till att börja se alla de möjligheter som nu bara går oss förbi till ingens glädje.

Dennis Nilsson skrev

Som en förstagenerationens invandrare som bott i en förort hela livet, så borde du veta bättre?

Hur mycket har du och dina egentligen anpassat er till det svenska samhället?

Jag vågar påstå att du och dina anhöriga inte är bättre eller sämre än de svenskar som valde att utvandra till Amerika under 1800-talet.

Det är inte så mycket som förändrats. Här kan man lära lite historia: http://www.bgf.nu/historia/5/emigrationen.html

”Ytterst få av de svenska emigranter som kom till Amerika under 1800-talet, kunde engelska vid sin ankomst. Många invandrare av första generationen levde också sitt liv i Amerika i en språkmiljö, där de endast i ringa omfattning kom i kontakt med engelska. I hemmet, i kyrkan och i den närmaste bekantskapskretsen var det gamla modersmålet det språk, som användes.”

I Chicago fanns vid mitten av 1800-talet en ”Swede town”, medan norrmän, tyskar och irländare fanns koncentrerade i andra delar av staden.

”De olika invandrargrupperna behöll mycket av sin kulturella och nationella särart. Många nationella grupper hade en stor benägenhet att bevara sitt språk, upprätthålla sin egen litteratur, bilda egna kyrkoförsamlingar och egna föreningar. Många invandrargrupper var också under de första generationerna i hög grad obenägna att gifta sig med andra än med den egna etniska gruppens medlemmar.”

För första generationens invandrare var alltså hemlandets språk det naturliga, i både tal och skrift. Det fanns miljöer i USA som var helt svenskspråkiga. Under emigrationstiden utgavs i USA inte mindre än 900 olika tidningar på svenska. Bokutgivningen var också omfattande.”

MikeySalut skrev

Varför, varför o varför?
Är det så svårt för media och 7-klövern(+piratpartiet uppenbarligen) att ta till sig att människor röstar på SD för att de är trötta på att Sverige ska ha den mest extrema invandringspolitiken i europa´?

Varför, när SD analyseras, ska det alltid krystas fram något om att folk röstar på dem för något av en miljon icke-politiska skäl? ”För att de blir mobbade av media”, ”för att folk vill rösta emot etablissemanget”, ”för att de får så mycket negativ uppmärksamhet”, ”för att alla andra partier vägrar ha med dem att göra” osv osv i evighet. Nån sorts variant på fingrarna i öronen och ett högt alalande.

Folk röstar på SD för att de är missnöjda med den invandringspolitik Sverige för, fatta det nån gång alla tyckare.
Jag kommer att rösta SD tills Sverige skärper sig och börjar föra en invandringspolitik som är rimlig, som inte leder till den segregation och stigande brottslighet som vi ser idag. När övriga partier skärper till sig, så kommer jag att rösta på piratpartiet, pga dess beskydd av integritet och internet. Men invandringsfrågan är viktigare så däför blir det SD.

Tänk på det PP, vi är många yngre män som brinner starkt för integritets och internetfrågor men som känner lika starkt inför problemen med att ha västvärldens mest ansvarslösa invandringspolitik.

Anna Troberg skrev

Det är mycket möjligt att det finns en massa unga män, eller kvinnor för den delen, som anser att det är bra mota människor från utlandet i grind. MEN, det betyder verkligen inte att det är en idé som Piratpartiet ska haka på.

Vi är inte ett populistiskt parti som byter åsikt för att få makt. Vi är ett parti grundat på principer som vi tror kan göra samhället bättre och trevligare att leva i.

Vi grundades på nätet. En av de saker som är fantastiskt med nätet är just gränslösheten. Man kan umgås med folk utan att ha en aning om var de kommer från, hur gamla de är, vilket kön de är, osv. Man kan mötas som människor. Jag skulle vilja påstå att detta är en av de saker som gör nätet så speciellt. Om vi bara kan kopiera in en gnutta av mångfalden på nätet och klistra in den i tillvaron utanför nätet, så öppnar vi för massor av nya möjligheter.

Eller som en pirat jag pratade med sa: ”Sharing is Caring. Vi delar med oss av det vi gillar. Vi gillar Sverige, så därför vill vi dela med oss av det”.

MikeySalut skrev

ok, ja så länge ni har den hållningen att Sveriges invandringspolitik fortsatt ska vara den mest extrema i europa, damn the consequences i form av segregation brottslighet mm. Så kommer inte jag att rösta på er.

Ni borde fokusera på det som är era kärnfrågor och sluta stöta bort väljare med en massa tyckanden om SD och invandringspolitik.

Men gör vad ni vill, det är bara synd att det inte kommer att finnas något vettigt integritet och internetskyddande parti att rösta på när Invandringspoltiken slutar vara den viktigaste frågan, när EU eller SD tvingat Sveriga att börja föra en hållbar invandringspolitik. En politik som inte leder till utanförskap och parallella samhällen runt våra städer.

Deep Blue skrev

Men vilka väljare stöter man bort till SD egentligen? Två helt olika partier.

MikeySalut skrev

Hur mkt det än smärtar er så har pp och SD till stor del samma väljargrupper som de är starka i. Unga och män. Båda appelerar till antietablissemangsröster.

Både invandringsfrågan och integritet/internetfrihet mm är viktiga frågor för unga, därför stöter pp bort väljare när ni intar extrema invandringspositioner.

man tycker ju att ni efter x-antal kommentarer som förklarar för er att vi är många som inte tänker rösta på pp om ni ska vara lika extrema i invandringsfrågan som 7-klövern är borde inse att många som sympatiserar med pp också sympatiserar med SD och viceversa.

Var fientliga mot SD om ni vill, men det är ni som förlorar på det, ingen annan.

MikeySalut skrev

Apropå din internetliknelse.
Sveriges invandringspolitik idag kan ju då jämföras med att surfa runt på nätets skumma sidor utan brandväggen på. Och bara hejdlöst tanka ned precis allt som går. Hur länge tror du det dröjer innan datorn kraschar om man gör så?
Nej precis.
Sveriges totalt vidöppna gavlar och totalt kravlösa invandringspolitik har negativa konsekvenser, konsekvenser som endel gör allt för att blunda för.

Sharing is caring ja, men att vara helt obrydd om vad för nåt man egentligen laddar ned är att vara oansvarig. Svensk invandringspolitik är oansvarig.

Lämna kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>