DN – ”Banker anmäls för blockad mot Wikileaks”

dn_wikifinans

DN skriver om att Piratpartiet har anmält svenska banker till Finansinspektionen för att de inte agerar i enlighet med sitt uppdrag att förmedla transaktioner, utan istället viker sig för betaltjänstleverantörer som VISA och Mastercard.

Anna Troberg säger bland annat:

”Vi tycker det är bekymmersamt att företag som Visa och Mastercard får så stor makt att de kan bestämma hur vi spenderar våra pengar. Du ska få skänka pengar till vilken organisation du vill som är laglig.”

Och, Erik Lönroth, säger:

”Vi ser det här ur ett demokratiperspektiv. Det är väldigt allvarligt om utländska företag kan diktera villkoren för yttrandefriheten. Men vi tror att vi i Sverige egentligen har ganska bra bankregler och det är därför vi vänder oss till FI.”

DN, 17 december, 2012.

Kommentarer

Viktualiebrodern skrev

Jag tror förstås inte att anmälan leder någon vart, men det är ett bra initiativ.

Och det kan bli en bra utgångspunkt för att Piratpartiet kan ta in en politik för att bankernas betalningsförmedlingsmonopol bör brytas.

På ett sätt genom att det skapas ett statligt drivet betalningssystem, som postgirot en gång, eller en utvidgning av Riksbankens RIX.

På ett annat sätt genom att flera alternativa valutor/betalningssystem accepteras av Skatteverket som ”normalt använda betalningsmedel”.

Genom att skatteförfarandelagen tillåter till exempel kontanter och Bitcoin för att betala skatt.

Genom att momslagen tillåter silver/platina som (momsfria) valutor.

Genom att bokföringslagen tillåter att också andra valutor än kronor och Euro kan användas för bokföring.

De förslagen hoppas jag kunna skriva och motionera om till våren.

Lämna kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>