SvD – Anna Troberg: ”Länkstriden hotar hela internets ekosystem”

svd_lankar2

Anna Troberg skriver i SvD om tidningsutgivarnas märkliga idé om att man vill fakturera Google och andra sökmotorer för inlänkar. Hon skriver bland annat:

”Som alltid när jättarna ger sig in i mörkrets hjärta för att staka ut sina nya kolonier och skörda dess frukter är det de enskilda individerna som kommer i kläm. Det är du och jag som står för valutan i det här spelet. Det är information om våra vanor som räknas upp i prydliga staplar och skjuts över den gröna filtduken till sina nya ägare.”

SvD, 7 januari, 2013.

Kommentarer

Peter Andersson skrev

Jag tycker att de nästan har hittat en utmärkt lösning, de är inte dumma, de hade bara lite otur när de försökte tänka fram slutklämmen, de tittade efter nya inkomster/besparingar i fel ände av produktionslinjen – om en anställd journalist skriver en text som ingen länkar till skall hen naturligtvis inte få betalt för den artikeln! ;-)

Göran skrev

De flesta tidningar skulle kunna ta bort sina rena nyheter om vad som händer och bara skriva om kändisar och plasttuttar som spricker. Det är sådant folk klickar på på tidningssajter.

Göran skrev

De verkar inte förstå hur det hela fungerar rent affärsmässigt. Mängder av företag mer eller mindre slåss på hederliga och ohederliga sätt för att få inlänkar.

Tar Google bort alla inlänkar till tidningar lär besökarna sjunka ganska bra vilket i sin tur leder till att annonsintäkterna sjunker. Förvisso till gagn för andra.

Lämna kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>