Öppet brev till Expressens Jenny Madestam

exp_mad

Hej Jenny,
jag läste din text i Expressen om att du blivit bestulen på din väska, dator och två usb-minnen när du lunchade för en tid sedan. Jag lever precis som du med större delen av mitt yrkesliv och privatliv i en laptop som jag alltid bär med mig. Jag skulle bli precis lika arg och ledsen som du om någon tog sig friheten att ta den. Självklart väcker en sådan här händelse tankar om hur man skulle kunna förebygga stölder av den här typen helt. Något annat vore konstigt.

Den dåliga nyheten är att man aldrig helt kan undvika det du råkade ut för. Den goda nyheten är att man dock kan minska både stöldrisken och den skada som uppstår om tjuven trots allt är framme. Du lyfter mer kameraövervakning i samhället som en möjlig lösning och skriver att det både skulle minska stölderna och öka uppklaringsfrekvensen av de brott som ändå begås. Det är dock inte alltid de till synes självklara vägarna som är de bästa.

I London, som är en av världens mest kameraövervakade städer, har man tvingats konstatera att kameraövervakning inte är det universalhjälpmedel mot brott som man trodde att det skulle vara. Kameraövervakningen är så dyr och ineffektiv att man minskar brottsligheten på gator och torg mer om man istället lägger pengarna på bättre belysning under dygnets mörka timmar. Man har också kunnat konstatera att polisen klarar upp fler brott i de områden som har minst kameraövervakning. Det indikerar att en övertro på tekniken gjort att man satsat allt mindre på traditionellt polisarbete även om det faktiskt ger ett bättre resultat.

En genomsnittlig Londonbo fångas på film omkring 300 gånger om dagen. I realiteten betyder det att man i princip inte kan gå utanför dörren utan att hela tiden bli filmad av minst en övervakningskamera. Det är värt att fundera lite mer på på vad vetskapen om man alltid är övervakad kan ha för effekt på våra beteendemönster. Jag är övertygad om att effekten inte är positiv. Jag tycker därför att det vore olyckligt om Sverige valde samma kostsamma, både i pengar och personlig integritet, och ineffektiva väg som man gjort i London.

Som tur är betyder det inte att du och alla andra som utsätts för brott står värnlösa. Det finns andra betydligt bättre sätt att hantera problemet på.

I dag ägnar polisen bara någon ynka procent av sin arbetstid med att finnas närvarande på gator, torg och andra platser där människor samlas. Detta trots att man vet att inget sänker brottsfrekvensen mer än en positiv polisnärvaro. Det är hög tid att se över polisens arbetsuppgifter och se till att mer tid läggs på att finnas på plats ute bland folk.

Man kan också själv vidta åtgärder för att minska skadan av att bli bestulen på sin dator. Det är naturligtvis tråkigt att bli av med själva datorn, men det är trots allt informationen på den som är mest värdefull. Två enkla steg är en bra digital försäkring som kan bespara mycket vånda:

1. Kryptera datorn så att ingen utomstående kan komma åt din information även om de lyckats lägga vantarna på din dator.

2. Spara alltid din information på mer än ett ställe, så slipper du förlora viktigt arbete och roliga semesterbilder bara för att datorn är borta.

Dessa lösningar erbjuder dig något som ingen kameraövervakning i världen kan erbjuda. Positiv polisnärvaro sänker inte bara risken för stölder på låtsas. Den gör det på riktigt. En digital försäkring i form av kryptering och backup står inte bara och ser på när någon vandrar iväg med din information. Den försvarar och bevarar den aktivt åt dig.

Varken du, jag eller någon annan ska tvingas sätta vår tilltro till ineffektiva skenlösningar som inkräktar på våra privatliv. Vi förtjänar verkliga lösningar och lyckligtvis finns de redan inom räckhåll.

Vänliga hälsningar,
Anna
—————————–
Anna Troberg
Partiledare Piratpartiet

Jag finns dessutom på min privata blogg, min Nyheter24-blogg och på Twitter, Google+, Facebook och YouTube.

Kommentarer

Anders Troberg skrev

Jag skulle dessutom lägga till några råd till:

* Lagra ingenting på en bärbar dator. Sätt upp en VPN och ha dina data på en server hemma.

* Kör med antingen Linux (dvs snabb och smidig installation, även av programvara) eller portabla programvaror (dvs bara att kopiera in programvarorna eller köra dem via ovan nämnda VPN). Kolla på tex portableapps.com.

Detta gör att om datorn blir stulen så har man inte förlorat några data och ingen har kommit över några känsliga data. Dessutom så kan man, om den blir stulen, gå till sin lokala elektroniknasare och köpa en ny och vara igång på en timme eller två.

På så sätt blir det bara en mindre irritation och att man måste ligga ute med pengar tills försäkringspengarna kommer.

Anders Björkman skrev

Anders (bra namn där) Troberg. Det du säger är helt rätt. OM man sitter inne med kunskaper om Linux, VPN och annan programvara. Men tyvärr är det inte många som ens vet vad en VPN är än mindre vad är Linux? Jag vet. Men jag är utbildad Nät tekniker.
Tipsen som Anna är det bästa man kan göra om man inte sitter med djupare kunskaper.
Dagliga backuper till en server. Kryptera hårddisken.
Det är det bästa. Ha allt på minst 2 olika ställen.

//Anders Björkman

Henrik Lundberg skrev

Hej Anders.
Med din första punkt uppkommer några problem.
Man behöver kunna hålla tunneln öppen. Om man undviker det med en lokal cache så vill man ha den krypterad och då är man ändå tbax i Annas förslag.
Man behöver ha en filserver med VPN hemma, vilket jag antar att ganska få har. Många har nog kompisar som kan fixa det, men långt ifrån alla.
Din andra punkt är svår att få genomslag för hos de flesta Win|Mac-användare. Vanligtvis har man inget principiellt mot Linux, men det kommer sällan förinstallerat och är därför oftast inte supportat av en stor leverantör.
En enkel lösning för de som mest surfar|mailar|bloggar verkar vara Chromebook.
När den väl kommer med svensk tangentbordslayout… :)

Julle skrev

Anders Troberg, tror du att alla människor har sådan mobil bandbredd att total avsaknad av lokal lagring till förmån för kontinuerlig VPN mot lagring hemma är ett alternativ?

Kristofer Pettersson skrev

Själv använder jag flitigt Ubuntu One och Dropbox som backup. För känsliga dokument krypterar jag dem först så klart.

Gustaf skrev

Ja alltså detta är ju sanslöst. Att hon inte inser att det är en del av hennes ansvar som Journalist att skydda sina källor… Lära sig kryptera och på andra sätt skydda sina data…

Pappa staten har inte huvudansvar för ditt liv, det har du.

Joakim skrev

Dessutom så finns det idag smarta program för både mac och pc som gör att du kan spåra din dator om den blivit stulen och via mobil/annan dator se var någon kopplar upp sig och dessutom ta bilder på förövaren om datorn har en webbkamera i skärmen.

Jonas Söderström (@Jonas_Blind_Hen) skrev

Hej,
jag är intresserad av en hänvisning till källa på
”…polisen [i London] klarar upp fler brott i de områden som har minst kameraövervakning”? och på
”…har man tvingats konstatera att kameraövervakning … är så dyr och ineffektiv att man minskar brottsligheten på gator och torg mer om man istället lägger pengarna på bättre belysning”?

mvh / jonas

gurra skrev

Ja som journalist är det ens eget ansvar att skydda sina källor. Att kryptera sina digitala data är då självklart. Att säkerhetskopiera sitt jobb borde vara en del av arbetsuppgifterna. Allt annat borde vara grova pinsamheter för Jenny. Samhället är inte skyldiga oss absolut trygghet. Om det vore så skulle vi alla leva i en varsin cell från födsel till död. Kul va..?

tu bep skrev

En genomsnittlig Londonbo fångas på film omkring 300 gånger om dagen. I realiteten betyder det att man i princip inte kan gå utanför dörren utan att hela tiden bli filmad av minst en övervakningskamera. Det är värt att fundera lite mer på på vad vetskapen om man alltid är övervakad kan ha för effekt på våra beteendemönster

Lämna kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>