Hej Jenny!
Jag läste din krönika i Expressen i helgen och blev först lite ledsen. Men, sedan tänkte jag om. Det här är ju ett utmärkt tillfälle för mig att göra dig glad med lite goda nyheter.
Först och främst så tycker jag att det är glädjande att du lyfter fram att det där med gratis inte är så viktigt för oss pirater. Det är helt sant. Det som är viktigt för oss är alla de där sakerna man aldrig får gratis. Det låter kanske fluffigt, men låt mig förklara det hela lite närmare.
Det enda sättet att ens försöka hindra människor från att dela information och kultur mellan varandra över nätet är att någon någonstans har total insyn i allt du och jag skickar och tar emot med våra datorer. Med tanke på att vi idag gör allt på nätet, jobbar, datar, hänger med kompisar, betalar räkningar, shoppar, etc, så innebär en offensiv jakt på fildelare ett slut på allt vad privatliv heter.
En sådan insyn skadar också åsikts- och yttrandefriheten. Vem säger vad man verkligen tänker när man inte vet vem som lyssnar? Ur ett journalistiskt perspektiv skapar det också problem med meddelarskyddet. Vem vill tipsa media när anonymiteten inte längre kan garanteras?
Vi har redan i dag problem med detta sedan vi fick FRA-lagen och implementeringen av datalagringsdirektivet på halsen. Jakten på fildelare är egentligen bara ännu ett uttryck för den bristande respekten för privatlivet som tyvärr genomsyrat den offentliga debatten och det politiska arbetet de senaste åren. Det finns all anledning att fundera på vad som händer med demokratin när möjligheten att dela information och åsikter med varandra helt privat inte längre finns.
Demokrati handlar ju till syvende och sist inte bara om att få gå att rösta. Det handlar om möjligheten att fritt kunna skaffa sig information och diskutera den med andra, så att man kan göra ett välinformerat val när man väl står vid valurnan. Det rimmar illa med tanken på att man ska hålla reda på vad alla skickar och tar emot över nätet.
Det var dessa insikter som fick mig att gå från att vara inbiten antipirat i bokförlagssvängen (jag har ett förflutet som bokförlagschef) till att bli pirat. Jag ville och vill fortfarande tjäna pengar på böcker, men inte till vilket pris som helst. Om priset är ditt och mitt privatliv, så måste vi hitta andra sätt att tjäna pengar på kultur.
Den goda nyheten är att den nya generationens kulturskapare redan är i full färd med det. Medan en del av rädsla för den nya teknikens möjligheter försöker bevara ett gammalt system som spelat ut sin roll, håller de nya generationerna redan på att skapa ett nytt och frodigt kulturlandskap med hjälp av den nya teknikens möjligheter. De ser möjligheter istället för hinder och skapar kultur som aldrig förr.
Dessutom är yttrandefrihet och demokrati absoluta förutsättningar för ett sunt kulturlandskap. Kultur hittar alltid vägar, men ju färre hinder som finns för skapande och spridande av kultur, desto frodigare blir vårt gemensamma kulturlandskap. De problem som kulturen har i dag beror inte på pirater. De beror på att film-, musik- och bokförlag lägger allt sitt krut på bästsäljare och inte tar något ansvar för kulturell bredd och för att bevara äldre kultur. Ett aktuellt exempel är bokförlagens försök att hämma bibliotekens möjligheter att låna ut böcker till folk. Bokförlagen anser nämligen att bibliotekens främjande av ”gratisläsning” förstör deras affärsverksamhet. Det faktum att folkbibliotekens själva existens är orsaken till att den bokmarknad vi har i dag överhuvudtaget växte fram tycks tråkigt nog ha gått dem förbi.
Jag tror att du till viss del har rätt i att människor idag, inte bara pirater, har mindre tålamod och inte vill vänta på saker. Tekniken gör att saker går snabbare och det förändrar våra förväntningar som konsumenter. Därför är det inte längre hållbart att låta halva världen uppleva tv och film via twitter, istället för genom det medium det var tänkt. Det förstör den kulturella upplevelsen.
Man löser dock inte detta problem genom att jaga pirater och därmed skynda på ett osunt övervakningssamhälle som skadar alla, även kulturskapare och kulturlandskapet i stort. Man löser det genom att göra nya filmer och tv-serier tillgängliga överallt samtidigt. Tekniken finns redan. Det är bara en fråga om att uppdatera gamla affärsmodeller som blivit omsprungna av tekniken. Jag skrev om det på SVT Debatt för något år sedan. Gunno Sandahl, kulturchef på Folkets Hus och Parker, skrev nyligen om det på SvD Brännpunkt.
Jag hoppas att jag har givit dig en lite bättre inblick i hur vi pirater tänker. Piratrörelsen kämpar för de där sakerna vi människor aldrig får gratis: yttrandefrihet, integritet och demokrati. Det är dessutom en kamp som är en absolut förutsättning för ett sunt framtida kulturlandskap.
Vänliga hälsningar,
Anna
—————————–
Anna Troberg
Partiledare Piratpartiet
Jag finns dessutom på min privata blogg, min Nyheter24-blogg och på Twitter, Google+, Facebook och YouTube.
Kommentarer
Anna Troberg, jag tror inte Jenny blir det minsta glad i att veta hur en Pirat tänker, snarare rädd. Att gömma sig bakom fildelningslagen och för att tekniken finns, är inte på minsta sätt trovärdigt. FRA lagen är inte ok men den eller att tekniken finns rättfärdigar inte stöld av en medmänniskas lön för mödan efter hårt arbete.
”Tekniken finns” så då borde det vara det vara ok att gå in på varandras personkonto och ta pengarna av Dina medmänniskor. Anna, fortsätt kampen mot FRA lagen men låt ”kulturen” avgöra vad som skall vara gratis. Leve demokratin och möjligheten att överleva i den.
Lelle Widen
Hej Lelle!
När jag jobbade som bokförlagschef lade vi enorma summor pengar på att se till att folk visste att våra böcker kommit ut. Vi var glada för varje recension, även de dåliga, för att de betydde att några fler åtminstone visste att boken kommit ut.
Det farligaste som kan hända ett verk är inte att någon tycker att det är så bra att man vill dela med sig av det till sina vänner. Det värsta som kan häda ett verk är att ingen jäkel bryr sig tillräckligt mycket om det för att vilja dela med sig av det till sina vänner.
Det är heller inget fel på människors betalningsvilja. Folk betalar mer än gärna för kultur. Men, man vill precis som när man köper allt annat, veta vad det är man köper. Dagens konsumenter vill inte köpa grisen i säcken.
Dessutom är det en fråga om hur många gånger man ska betala för saker man aldrig bett om att få. Köper jag en t-shirt på HM, så måste jag betala för att lyssna på den musik HM tvingar mig att lyssna på.
Köper jag en Playstation 3, så går nästan en fjärdedel av det jag betalar till Copyswede helt oavsett om jag spelar kopierade spel på den eller ej.
Köper jag en usb-pinne betalar jag också pengar till Copyswede, trots att jag bara lägger mina egna texter och semesterbilder på dem.
Är det verkligen schyst att tvinga människor att betala för saker man aldrig bett om att få?
I dag finns det bättre möjligheter än någonsin för kulturskapare att tjäna pengar på sina verk. En av orsakerna till detta är fildelningen som snabbt och lätt öppnat dörrar till konsumenter som många kulturskapare annars aldrig skulle nå.
En annan positiv bieffekt av den nya tekniken är att den nya generationens kulturskapare får bättre kontroll över sina karriärer. De behöver inte längre ge bort större delen av kontrollen och den ekonomiska kakan till giriga mellanhänder. De kan istället själva ha kontroll över sina karriärer och få en större bit av kakan. Det tycker jag är mycket positivt.
Hej Anna
Tekniken är fantastisk och det känner alla upphovsmän till mer än väl. Många väljer oxå att fritt lägga ut sina verk. Dom har valt själva vad dom vill med sina egna alster. Det är inte upp till Dig eller mig att fritt förfoga över någons rättigheter annat än Dina egna. Tekniken är idag så fantastisk att Du inte behöver köpa grisen i säcken.
OM välviljan funnits att ”betala för kultur” skulle väl det vara rimligt att betala när Du hittat den fildelning som Du gillar, vilket nog allt för sällan sker. Apropå ”giriga mellanhänder” så har ju dom ersatts av andra, du förstår vad jag menar. SKillnaden då var att man visste vad och hur mycket som gick till vad. Nåväl, vi avlutar detta med att konstatera vår motsatta uppfattning om vad som är mitt och ditt.
Vänliga hälsningar
Lelle Widèn
Hej Lelle!
Min, och diverse olika undersökningars, poäng är att de som fildelar mycket också köper mer kultur än andra. Man provsmakar runt och hittar en massa man verkligen gillar och vill lägga pengar på. Fildelning är gratis pr.
Om man vill göra det bättre för enskilda kulturskapare, så gör man det snabbast genom att se till att de slipper vara beroende av bolag som skinnar dem.
Mitt och ditt… Det förutsätter ju att vi båda går med på den felaktiga bilden att något går förlorat när man kopierar något. Jag anser att något tillförs och därför haltar begreppet lite.
Fast det där med att viljan att betala för kultur inte finns är ju så otroligt fel.
Amanda Fucking Palmer bad om 100 000 dollar till sin nya skiva och fick nästan 1,2 miljoner dollar!
http://www.kickstarter.com/projects/amandapalmer/amanda-palmer-the-new-record-art-book-and-tour
Hej på dig lelle.
Tycker du det är rimligt att någon annan bestämmer att du inte får dela med dig av den musiken,den filmen,det spelet eller vad som helst till andra ? Är det rättvist tycker du att andra får bestämma över de saker DU köpt själv? Ska inte BARA DU få bestämma över om du vill dela med dig av det du köper & lägger ut & vill dela med andra tycker du? Vad har andra med det att göra om du vill dela med dig av det du köpt?? Är det rätt att det ska vara förbjudet av dig att dela med dig av de saker du själv betalat för? Det är väl dina saker då eller vad?
@Lelle: Problemet med ditt resonemang är att hela copyrightlagstiftningen från första början början bygger på ett ”tekniken finns” resoneman.
Det resonemanget är baserat på ”att eftersom det behövs stora och dyra maskiner för att framställa kopior, så kan vi skapa lagstiftning som reglerar rätten att kopiera utan att det påverkar några andra än de som har tillgång till sådana maskiner, och de som det ändå påverkar kan i vilket fall tjäna en massa pengar på det, så de har inget emot det.”
Ingen hade sannolikt i dagens situation kommit på iden att försöka reglera kopieframställning, utan avfärdat iden som absurd eftersom efterlevnaden av en sån lag omöjligen kan upprätthållas.
Du får söka finansiering till ditt arbete hur du vill, men att räkna med att kunna göra ett jobb en gång och sen ta betalt per kopia många år efteråt, det funkar inte längre. Och om man tänker efter finns inte många andra branscher som har såna privilegier att ta betalt gång på gång i efterskott utan motprestation
Eller också kan man se det så här: Det är inte i många branscher man behöver jobba ett halvår (skriva låtar, spela in skiva) innan man, KANSKE, börjar få in lönen för de månaderna bit för bit.
Lycka till att försöka en proffstyckare som skriver för att dra klick så att reklampengar trillar in.
Hej Lycklig!
Jag laddar inte heller ner. Jag tycker att det är för bökigt. Dessutom gillar jag att ha den fysiska grejen, dvd-boxen, cd-skivan, boken. Men, det är jag det. Jag tycker fortfarande inte att det är rimligt att vi alla ska behöva montera ner våra privatliv för att en industri varit dålig på att anpassa sig efter nya förhållanden. Speciellt inte när de nya förhållandena har potential att vara betydligt mycket bättre än de gamla. Det är därför jag jobbar politiskt med detta.
Och jag vill att du suger lite extra på ordet politisk här. För vad gör man när gamla lagar spelat ut sin roll? Man ändrar dem på politiskt väg, vilket är just vad Piratpartiet försöker göra. Jag har svårt att se att det är så omstörtande. Det är faktiskt det mest traditionella man kan göra: att inom ramen för det parlamentariska systemet försöka förändra lagar man tycker spelat ut sin roll.
Hade dina förfäder ”följt lagen” så hade du idag varit en statare, en livegen slav, som lamt fogar sig in i vad maktens män och kvinnor anser du skall tycka och tänka.
De friheter vi har idag har inte kommit till av sig själva, utan våra förfäder har fått slita blod, svett och tårar, för att du idag skall kunna leva det priviligierade liv du lever, med tak över huvudet och mat för dagen.
Du kan idag tycka och tänka vad du vill, utan att du och din familj riskerar påföljder, som tortyr och rent av döden.
Ta och plugga på lite historia, så att du vet vad du tänker. Informationen finns inte längre bort än lite kanpptryckande på din dator.
Ex-vis ta reda på varför ca 30% av Sveriges befolkning utvandrade från Sverige, för ca 100 år sedan.
Många företag tar skada av hobbyförfaranden. Resturanger är ett klockrent exempel. När Jenny Strömstedt som i sin artikel lagar mat hemma så utsätter hon resturanger för uteblivna intäkter. Om jag älskar semlor och bakar egna semlor så kan du alltid argumentera att ett konditori gick back typ 25-40 spänn per semla. Jag klipper mig med en trimmer köpt på Clas Ohlson och vips har väl lokale frisören gått miste om flera hundra.
Jämfört med om det vore förbjudet ja. Att förbjuda folk att göra saker på sin fritid är alltid en form av förtryck. Detta är väldigt tydligt med exemplena med resturanger, konditorier och frisörer. Vad det gäller fildelning är vi fortfarande så ovana att det ens går fildela så ruskigt bra som det gjort sen ca år 2000. Detta med fildelning är fortfarande så nytt att man tydligen kan lura i de äldre generationerna att detta är någon ny form av kriminalitet.
Tänk på 1800talet om vi förbjudit jordbruksmaskiner och kemisk gödsling, va många bönder som kunde behållt sina jobb! Tänk att de hamnade i otrygghet och tvingades söka sig till städer… Det hade väl blivit ett bättre samhälle om vi skyddat dem från teknikens framfart?
Finns så mycket jag vill säga om ämnet fildelning, även om jag inte kan allt.
Rätta mig om jag har helt fel någonstans.
Vi kan ju börja med att uttrycka mitt missnöje mot ignoranta personer som Jenny. För all del, vi har yttrandefrihet, men ta gärna reda på lite småbasisk info innan du sätter dig över oss ”lata och snåla” fildelare. För självfallet måste det betyda att jag aldrig har eller aldrig kommer betala för en film eller låt någonsin igen, bara för att jag laddat ner ett album. Jag inser att det här förmodligen aldrig når fram till henne men den här länken ger ett perfekt exempel på min vardag; http://theoatmeal.com/comics/game_of_thrones
För det andra vill jag bara uppmärksamma hur mediabolagen verkar tycka att de blir bestulna på pengar varje gång deras skapelser blir nedladdade. Visst, de tjänar inte pengar på att jag laddar ner en film men å andra sidan är jag inte inne på deras konto och tar pengar heller, så jag tycker på samma gång inte att de blivit bestulna. Någon som uppmärksammat alla miljoner de lägger på att jaga oss fildelare? Hur mycket tjänar de på det egentligen?
Mediaindustrin har ju aldrig frodats som den gör idag. Du kan bli världskändis och stenrik genom Youtube om du har vett nog att läsa på. Titta på den sydkoreanska sensationen Psy bara.
Hur många avsnitt av Cribs på MTV har jag inte sett Rappare som jag aldrig hört talas om, blivit miljonärer på en enstaka hit där de i respektive musikvideo synts inom 10 meter av exempelvis 50 Cent och köpt varsit lyxhus och 7 bilar. Så dåligt går det för musikindustrin med andra ord.
Jag vill också diskutera angående redan etablerade tjänster som Netflix och Spotify. Båda väldigt bra tjänster som jag anser att vi behöver fler av. Samma sak med simpla tjänster att köpa musik med, som iTunes, där jag spenderat många hundralappar på enstaka låtar för att enkelt få ner det direkt i min iPhone som jag använder som mp3-spelare.
Personligen ser jag inte mig själv använda eller betala för Spotify eftersom det har otillräckligt utbud av min smak. Netflix har jag funderat på att skriva upp mig på men jag har hört att det är tämligen slött och otillräckligt utbud, så det är uppskjutet.
Det jag vill ha sagt är att jag är ett praktexempel på Anna Trobergs argument om att man inte måste vara det ena eller det andra, lat och snål fildelare eller lagenlig, trogen och tålmodig storkonsument av media.
Till sist vill jag bara hälsa Henrik Pontén att byta jobb. Lämna över till någon som vet vad de håller på med och pratar om och hur saker och ting faktiskt fungerar.
Och politiker som inte kan skillnaden mellan megabit och megabyte, håll er till den politik ni kan om ni är för lata för att läsa på.
Mycket bra sagt! Fram för fri fildelning & PP in i riksdagen 2014!! Om vi köper saker & lägger ut SKA det vara VÅR EGNA rätt att bestämma vad vi VILL göra med de sakerna. Vill vi dela med oss av det till andra & lägger ut det så SKA det vara VÅRAN EGNA rätt att göra så eftersom vi har betalat för de sakerna själva. Det är våra ägodelar & det ska INGEN annan få bestämma över vad vi vill göra med de sakerna. Oavsett om det handlar om film, musik,spel eller vad som helst!
[…] expressen i helgen är att man har bråttom. (Anna Troberg har sedan svarat Jenny Strömstedt i ett öppet brev på Piratpartiets hemsida.) Jenny raljerar över vår tids behov av omedelbar […]
Jag korspostar lite, för att öka chanserna att Strömstedt får syn på mitt inlägg:
För BEKVÄMA för att skaffa konton på filmbolagens streamingtjänster? Nej du, Strömstedt. Om inte (h)Expressen stängt av sitt kommentarsfält hade jag svarat dig där, men jag hoppas att du läser här med.
Jag är inte det minsta bekväm. Jag har lagt ned tiotals timmar och hundratals kronor på att utrusta min dator med program och tjänster för att vara anonym. Inte främst för fildelning, utan för att få utnyttja min rätt till anonym yttrandefrihet. Inte för att skriva hat och hot, utan för att debattera.
Debattera om övervakningen som smyger på oss alla, både av myndigheter och av företag. Den hatar jag, det erkänner jag. Streamingtjänsterna är fulla av den. Man måste registrera sitt namn och personnummer, och godkänna att de får använda data om vad man tittar på precis hur som helst! Då laddar jag hellre ned.
Håller fullständigt med dig & hoppas att många tycker som oss. Ano Nym. PP In i Riksdagen 2014!! Det MÅSTE bli verklighet!Vi behövs där för att göra skillnad & för att kunna ha möjligheten till att förändra idiotiska lagar som kommit till.