NT – Anton Nordenfur: ”En systematisk avveckling av privatlivet”

992972_568351213208775_862344020_n

Anton Nordenfur skriver i Norrköpings Tidningar om integritet:

Det som börjat kallas tidernas största övervakningsskandal har börjat avslöjas på andra sidan Atlanten. Den amerikanska regeringen under Obama har systematiskt byggt upp PRISM, en massiv övervakningsmaskin som skulle fått både Stasi och KGB att dregla hungrigt.

NSA, den amerikanska motsvarigheten till Försvarets radioanstalt, har genom stora IT-företag fått tillgång till tonvis med personliga data från i stort sett alla som använder internet. Det rör sig om dina e-post, chatter, facebookmeddelanden, sökhistorik med mera. Det är den moderna tidens motsvarighet till att sätta gömda mikrofoner under alla köksbord, att ånga upp och kopiera alla brev, att ständigt ha en övervakningskamera i nacken.

Jag är inte ett dugg förvånad. Det här är precis det förväntade steget i den övervakningstrend vi ser i världen. I Sverige har vi FRA, som sedan 2009 övervakar all kommunikation som sker över landets gränser. Sedan 2012 har vi EU:s datalagringsdirektiv, som gör att din mobiltelefons positionering ständigt spåras. Bägge dessa röstades igenom i Sveriges riksdag.

Det vi ser är en systematisk avveckling av privatlivet på en nivå som inte är acceptabelt för en demokrati. Piratpartiet vill istället avskaffa FRA-lagen, minimera slentrianmässig övervakning, och stärka din rätt till ett privatliv.

NT, 19 juni, 2013.

Kommentarer

Inga kommentarer.

Lämna kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>