SR: ”Polisen vill komma åt krypterad kommunikation”

sr_bp

Polisen vill kunna komma åt krypterad kommunikation. Piratpartiets partiledare, Anna Troberg, är bekymrad:

”I världen utanför nätet får polisen inte ta till vilka medel som helst för att försöka jaga brottslingar, av den enkla anledningen att det då skulle skada andra människor och det är likadant på nätet. Jag har till exempel pratat ganska mycket med människorättsorganisationer som är helt beroende av att ha krypterad information för att göra sitt arbete med aktivister i andra länder, den möjligheten skulle ju då hotas om polisen skulle få möjligheten att avkryptera saker.”

SR Nyheterna, 16 augusti, 2013.

Kommentarer

Ano Nym skrev

Exakt vilka ”krypteringstjänster” är det som polisen vill komma åt? Anonymiseringstjänster som Dold och Mullvad, eller end-to-end-kryptering? Hur skulle det senare gå till?

Nästan hela meningen med en anonymiseringstjänst faller om polisen får tillgång till den, och då är det Tor som gäller. Både för dem som önskar kunna tala ut i fred och för barnpornografer. De enda som drabbas är fildelare – Tor är för långsamt för det.

Vem har lobbat för den här lagen?

Lämna kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>