Nerikes allehanda- Amelia Andersdotter: Säkerhetspolis blir osäkerhetspolis?

amelia_smiling_closeup-265x290

Amelia Andersdotter blev publicerad i Nerikes Allehanda den 2013-11-28. Den är inte publicerad på webben, men nedan finns hela debattartikeln.

 

Säkerhetspolis blir osäkerhetspolis?

Telekomoperatörerna reagerar starkt på polisens förslag om fri och ohindrad tillgång till deras nät. Det gör vi i Piratpartiet också. Kampen mot FRA-lagstiftningen handlar precis om att vår kommunikation behöver vara säker. Nu låter vi istället polis och säkerhetspolis betala företag vars tjänster bara lockar dem som vill motsatsen.

Nu vill polisen, säkerhetspolisen och den militära underrättelsetjänsten ha tillgång till allt vi gör, i realtid. Ingen ska få veta eller berätta vad som händer. Och de vill att telekomföretagen ska agera angivare, med helt automatiserade system.

I teorin ska utövande av tvångsmedel föregås av domstolsbeslut. I verkligheten blir det slentrian och rutin att hämta uppgifter, som sedan kan delas i de internationella underrättelsenätverk som Sverige ingår i. Kopplat till det här maktutövandet ifnns dessutom företag som gör det enkelt att övervaka, hacka eller bedriva nätfiske. De erbjuder tjänsterna till både ordningsmakten och företag som ordningsmakten vill arbeta mot.

Ofta hör man att den med rent mjöl i påsen inte har något att frukta. Registerföringen av romer i Malmö visar att en misstanke, en association, ett litet spår om något, eller ett släktskap med någon som bär samma namn, kan räcka. Det är en otrygghet och en osäkerhet vi inte vill ha. Osäkerhetspolisen skapar ingen bra grogrund för trygga relationen mellan medborgare och stat.

Dessutom är det dålig näringspolitik att skapa misstro kring vårt lands telekommunikationer. Istället borde lagstiftningen påverkas så att företag som lämnar ut användaruppgifter blir skadeståndsskyldiga och transparensregister borde vara norm, så att det går att spåra vem som tagit del av sådan information.

Bristen på politiskt ledarskap kan du som väljare göra något åt 2014. Då är det val till både Europaparlamentet och riksdagen. Ge en tydlig signal om vilket samhälle du vill ha. Rösta pirat!

Amelia Andersdotter,
Ledamot av Europaparlamentet, Piratpartiet

Kommentarer

Lämna kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>