Sveriges Radio – Sverige får bakläxa i EU för FRA-spaning

FRAbaklaxa

EU-parlamentet har kommit med en rapport om massövervakning där de menar att Sverige bör se över sin lagstiftning kring det som styr FRA’s signalspaning. Christian Engström menar att detta är väldigt positivt:

– Det tycker jag är jättebra! Det har framkommit uppgifter om att FRA dels har hjälpt amerikanerna att bryta sig in i datasystem, dels så spionerar de på en massa privatpersoner på ett sätt som alldeles säkert strider mot Europakonventionen om mänskliga rättigheter. För det är en mänsklig rättighet att kunna kommunicera privat, säger han.

Det handlar inte längre om övervakning för att bekämta terrorism och brottslighet, menar brittiske Claude Moraes, utan även om politisk och ekonomisk spionage av medborgare. Andra länder som även de uppmanas att se över sin lagstiftning är Tystkland, Frankrike, Storbritannien och Nederländerna.

Sveriges Radio 2014-01-10

Kommentarer

Inga kommentarer.

Lämna kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>