Dagens Juridik – Amelia Andersdotter: ”Hårkokt läxa för Sverige som använt både FRA och polisen för att skydda sina företag.”

PP12

Amelia Andersdotter skriver i Dagens Juridik om företagshemligheter:

Man oroar sig särskilt för att illojala anställda ska sälja eller på annat sätt avslöja information om Ericssons produkter till andra företag eller stater. Fackliga organisationer, särskilt TCO, har varit bekymrade. De nya förslagen som regeringen ville lägga gjorde det otydligt vad anställda får lära sig på arbetsplatsen som del i en normal anskaffning av erfarenheter, och vad som gör anställda till de facto kriminella. Ett försök att införa starkare skydd för Ericsson i SOU 2008:63 lär ha hållits tillbaka av facken, men förslagen återuppstår i kapitel fem av spioneri och underrättelseutredningen SOU 2012:95.

I Europaparlamentet har en inflytelserik grupp med otydlig finansiering under namn Kängurugruppen framhållit ett fåtal företag från Österrike och Bulgarien som blivit utsatta för orättvis konkurrens. Kinesiska företag har anammat deras kunskap om processer och produkter och använt dessa för att framställa billigare produkter. Under ett flertal lunchmöten under två år har företagen fått berätta om sin kamp att få rättvisa i ett splittrat Europa utan gemensam lagstiftning.

Dagens Juridik 2014-02-24

Kommentarer

Inga kommentarer.

Lämna kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>