Aftonbladet – Engström, Bard och Falkvinge: ”Upphovsrätten måste reformeras”

PP03

Christian Engrstöm, Alexander Bard och Rick Falkvinge skriver på Aftonbladet debatt om upphovsrätten och varför det är viktigt att den reformeras:

”Vad vi ser är en konflikt mellan det distributionsmonopol som kallas upphovsrätt å ena sidan och grundläggande fri- och rättigheter å den andra. Det är ett politiskt ansvar att se denna konflikt och att förstå att dagens lagstiftning inte förmår att hantera den.

Utöver detta lider upphovsrättsindustrin av bristande affärssinne. Det står i kontrast till hur moderna artister, med moderna affärsmodeller väljer nya vägar. För dem är upphovsrätten ingen garanti för att de skall tjäna pengar på sin verksamhet, utan ett problem. Därför ser vi hur många artister avsäger sig den traditionella upphovsrätten. Istället publicerar de sina verk under öppna licenser. Det ger dem inte minst fördelen av att slippa mellanhänder.

Hur reagerar då upphovsrättsindustrin på att artister och fans inser att den inte behövs? Erbjuder den mervärde? Erbjuder den artister coachning, utveckling och produktion som fristående tjänster? Erbjuder den kunderna något som gör det mer attraktivt att köpa via mellanhänder?

Tvärt om. Upphovsrättsindustrin gör medvetet lagligt inköpta kulturprodukter sämre.”

Aftonbladet 2014-04-16

Kommentarer

Inga kommentarer.

Lämna kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>