Aftonbladet: ”Internet är världens bästa bibliotek”

Christian Engström (PP)

Aftonbladets Anette Holmqvist intervjuar Christian Engström, Piratpartiets toppkandidat i EU-valet, om varför han är pirat och vilka frågor han anser är viktiga att driva i EU:

”Den politiska tv-serien House of Cards har han inte sett – ännu. Men däremot följer han Game of Thrones.

Christian Engström menar att det maktspel som förekommer i tv-serien på många sätt likar det som sker bland parlamentarikerna i Bryssel och Strasbourg. Han har själv levt i det sedan 2009 då Piratpartiet lyckades surfa på fildelarvågen som bar ända in i EU:s hjärta.

Hur har de här åren varit?

– Väldigt hektiska. Man flänger som en flipperkula, men samtidigt är det jätteroligt för vi kan visa resultat.

Som?

– Vi stoppade Actaavtalet som skulle ha inneburit hårdare fildelarjakt. Det var det första jag gjorde 2009, att börja arbeta med den frågan. Jag lyckades påverka den gröna gruppen att driva den i fullständig motvind i parlamentet i 2,5 års tid. Men tack vare det arbetet kunde vi föra ut information till aktivister utanför och plötsligt, när förhållandena var de rätta, blev det en perfekt storm där hundratusentals människor gick ut på gatorna i olika länder och demonstrerade. När det var tryck utifrån gick det att skapa en majoritet för att säga nej till avtalet i parlamentet. Så det är en stor seger.

På vilket sätt är du själv en pirat?

– Jag kämpar för friheten på internet, det är det Piratpartiet handlar om. Det kan låta fånigt att ha ett politiskt parti som är för fri fildelning men skälet till det är mycket större än så. Det handlar om att säga nej till övervakningsstaten, censur och att skydda de grundläggande fri- och rättigheterna i den digitala eran. För de andra partierna är det självklart att inte inskränka yttrandefriheten på papper eller på gator och torg. Men de har inte fattat att det måste vara samma rättigheter på internet.”

Aftonbladet 2014-05-13

 

Foto: Stefan Roudén

Kommentarer

Lämna kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>