SVT Debatt – Anna Troberg: ”Datorer kan inte utrota oss människor”

svtdebatt_datorer

Anna Troberg skriver på SVT Debatt om sin läsning av Eric Schüldts och Jonas Anderssons dystopi ”Framtiden”:

”Som partiledare för Piratpartiet är jag naturligtvis en av dem som varit med och byggt den där förhatliga och fördummande elektroniska pyramiden i ”Framtiden”, men jag noterar ändå att texten tilltalar mig mest när jag läser den med partiledarhatten på. Det förvånar mig en smula, men kanske är det ändå inte så konstigt. Det finns ibland en ganska verklighetsfrånvänd och frånstötande hallelujamentalitet kring den nya tekniken. Den har visserligen sin motsvarighet i de mest fundamentalistiska teknikmotståndarnas doom and gloom-mentalitet, men den blir inte mer charmig för det.

Nyckelordet är nämligen fundamentalism snarare än teknikvurmare eller teknikhatare. Det må finnas ett ”fun” i fundamentalist, men så mycket roligare än så blir det inte när folk vägrar inse att världen sällan är svart eller vit, utan att verkligheten oftast utspelar sig i gråskalorna däremellan. Båda sidorna i kampen om det fria nätet och den nya tekniken har sin beskärda del fundamentalister, men de flesta av oss befinner oss inte där och kanske är det den mer balanserade bilden jag saknar mest i ”Framtiden”.”

SVT Debatt, 8 augusti, 2011.

Kommentarer

Inga kommentarer.

Lämna kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>