Anna Troberg: ”Ett stort steg för regeringen, ett litet steg för kulturen”

800px-Stockholms_Stadsteater_2008a

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth och It-minister Anna-Karin Hatt anser att det är dags att utreda hur scenkonst med digitala medel skulle kunna göras mer tillgänglig. Argumentet är att huvuddelen av den scenkonst som framförs i Sverige finansierats av oss skattebetalare och därför också bör finnas tillgänglig för oss alla.

Det är lika oväntat som glädjande att höra detta argument från ministrarna. Självklart ska kultur som finansierats med skattemedel vara tillgänglig för alla. Dessvärre är det tråkigt att man inte ser vidden av de möjligheter som initiativet erbjuder och istället väljer att lägga fram ett så halvhjärtat förslag.

Man säger att scenkonsten ska finnas tillgänglig för alla, men i själva verket vill man bara ge ”enskilda skolor, universitet, sjukhus, äldreboenden och offentliga samlingsplatser” ökad tillgång till vår skattefinansierade kultur.

Detta förslag handlar alltså inte om att göra scenkonsten tillgänglig för alla. Det handlar om att göra scenkonsten tillgänglig för ett lite större fåtal än idag. Om man verkligen vill göra scenkonsten tillgänglig för alla, så måste man våga ta steget bort från artificiella begränsningar.

Piratpartiet tror inte på ljumma, halvhjärtade förslag. Kultur är en hjärtesak som förtjänar helhjärtade insatser. Vi måste arbeta aktivt för att hitta praktiska och ekonomiska vägar för att digitalisera den skattefinansierade scenkonsten. Därefter bör vi ge våra fina bibliotek möjlighet att erbjuda materialet fritt till alla via nätet. På så sätt drar vi inte bara nytta av bibliotekariernas ofta så underskattade kompetens. Vi öppnar dessutom möjligheten att injicera en hälsosam dos kultur rakt in i varje svenskt hem.

Ministrarnas förslag är utan tvekan ett stort steg för regeringen, men det är ett litet steg för den skattebetalande och kulturintresserade allmänheten.

Anna Troberg
Partiledare Piratpartiet

Jag finns dessutom på min privata blogg, min Nyheter24-blogg och på Twitter, Google+, Facebook och YouTube.

Foto: Holger Ellgaard

Kommentarer

Lämna kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>