Christian Engström: ”Riv upp, gör om, gör rätt – och folkomrösta om EU!”

jaune

Den brittiske premiärministern David Cameron vill reformera EU. Han vill fokusera på den inre marknaden och den fria rörligheten. Han vill stärka Europas konkurrenskraft. Och han vill ha ett mindre byråkratiskt, mindre klåfingrigt, mindre centralstyrt EU.

Cameron ger nu EU ungefär fem år för att lyssna till dessa krav, för att reformeras. Sedan kommer britterna att gå till folkomröstning, för att säga ja eller nej till ett medlemskap i EU som det då ser ut.

Man skulle önska att Sverige slöt upp bakom denna brittiska strategi.

Från ett piratperspektiv kan vi rent av tycka att Cameron inte går långt nog. Här är Piratpartiets förslag:

  • Riv upp EU:s fördrag. Skriv ett nytt som har demokrati, medborgerliga fri- och rättigheter och den fria rörligheten i fokus. Gör det tydligt att beslut skall fattas så långt ner i beslutspyramiden som möjligt, så nära medborgarna som möjligt.
  • Låt alla EU:s 500 miljoner medborgare folkomrösta om detta nya fördrag, samtidigt.
  • Om det blir ett ja i folkomröstningen, då är det dags för medlemsstaterna att ratificera det nya fördraget. Hur det skall ske – genom parlamentsbeslut, folkomröstning eller på något annat sätt – det är upp till respektive land.

Genom att både medborgarna och medlemsstaterna skall godkänna det nya fördraget, så måste det vara enkelt, tydligt och minimalistiskt. Det måste bli slut på ogenomträngliga och överlastade EU-fördrag, som till exempel det nu gällande Lissabonfördraget.

Vi piratpartister kämpar så mycket vi orkar och hinner för att försvara de medborgerliga fri- och rättigheterna, för att öka transparensen, för mer demokrati, för informationens frihet och för integritet här i Europaparlamentet. Det är ett viktigt arbete som är sin egen belöning, även om det ibland är frustrerande. Men det räcker inte. EU:s hela konstruktion och regelverk måste förändras i demokratisk riktning.

Därför är det självklart för oss att applådera David Camerons utspel, som är ett steg åt rätt håll. Och vi kommer att driva vår linje om att ta EU-frågan ett steg längre:

Riv upp EU:s fördrag, gör om, gör rätt – och folkomrösta!

Christian Engström
EU-parlamentariker, Piratpartiet

(Denna text publicerades först på Christian Engströms blogg.)

Kommentarer

Inga kommentarer.

Lämna kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>