Replik DN Debatt – Amelia Andersdotter ”Fel argumentation om EU:s nya datalag”

amelia.replik.dn

Amelia Andersdotter tillsammans med Simone Fischer-Hübner, Professor in Computer Science (specialized on Privacy and Privacy-enhancing Technologies) vid Karlstad Universitet och Mathias Klang,  doktor i informatik med juridisk inriktning och forskare vid Göteborgs universitet skriver idag.

”Svenska lagstiftare har inte heller sett att personuppgiftslagstiftningen fallit offer för  särintressen som inget annat vill än att hålla det hemligt för oss som medborgare hur de påverkar oss med profilering, direktreklam eller diskriminerande erbjudanden. Datavetenskaplig forskning och journalistik är helt enkelt inga prioriterade områden.

Vad bör då göras? Sverige har faktiskt givit oss konventionell rätt till privatliv enligt Europeiska konventionen för mänskliga rättigheter. Då behöver alla, även journalister, mycket noga överväga vilken roll de har att upprätthålla den rätten. Både journalister och makthavare bör läsa igenom texten i den föreslagna förordningen och ställa den i en större samhällskontext.”

DN Debatt 2013-04-17 http://www.dn.se/debatt/fel-argumentation-om-eus-nya-datalag

Kommentarer

Inga kommentarer.

Lämna kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>