Studio Ett – Christian Engström uttalar sig kring kritiken av FRA-spaning

studioett

Kritik kring den svenska lagstiftningen med FRA-lagen har publicerats i en rapport från EU-parlamentet, som har granskat USA:s massövervakning. Christian Engström uttalar sig i Studio Ett:

- Det är en mycket bra rapport. Den säger det som vi har sagt hela tiden. Det här är ett jättestort problem där det visat sig att USA som vi trodde var våran vän i själva verket håller på att spionera på Europeiska företag och privatpersoner, svenska företag och privatparsoner, så ska det inte vara.

Han får vidare frågan hur allvarlig den här frågan är egentligen:

- När det gäller formuleringar så är det så att i den här typen av rapporter är det diplomatspråk, då uttrycker man sig inte lika mustigt som man gör när man är ute med kompisar och dricker öl. Jag tycker att såsom det står i rapporten är man ganska skarp. Man säger till ett antal utvalda medlemsländer bland annat Sverige att ni måste se över eran lagstiftning för att se om den verkligen är förenlig med Europakonventionen och mänskliga rättigheter för där står att rätten till privat kommunikation är en mänsklig rättighet och det verkar som att FRA med USA:s hjälp bryter mot det.

Sveriges Radio -Studio Ett 2014-01-10

Kommentarer

Inga kommentarer.

Lämna kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>