SvD – Bard, Rudberg, Hussein & Jerlerup: ”Sverige måste hjälpa Ugandas hbtq-personer”

PP14

Alexander Bard, Leo Rudberg, Deeqa Hussein och Torbjörn Jerlerup skriver tillsammans på Brännpunkt om vikten av att skydda de invandrare som Sverige vill utvisa till Uganda trots vetskapen att de kommer förföljas och dödas om de skickas tillbaka till sitt hemland:

Baker Katumba är en homosexuell ugandier som hotas till livet. Han flydde till Sverige år 2011, efter att hans familj fått reda på hans läggning och därför mordhotat honom. Men här i Sverige har han inte mött någon medkänsla från staten. Istället har Migrationsverket beslutat att han ska utvisas, och han har tvingats gå under jorden för att fly den svenska polisen.

Situationen för Katumba och andra hbtq-flyktingar från Uganda blev i måndags i ett slag mycket värre. Då undertecknade Ugandas president en ny lag mot homosexualitet. Lagen innebär att homosexuella kan fängslas i många år – i vissa fall ska till och med livstids fängelse utdömas. Samtidigt blir det brottsligt för alla att inte anmäla homosexuella till polisen. En fullkomlig katastrof för homosexuella och alla som kämpar för hbtq, som omedelbart gjorde Uganda till ”ett av världens farligaste länder” för hbtq-personer enligt RFSU.

SvD Brännpunkt 2014-02-25

Kommentarer

Per skrev

Både Troberg och Bard är av denna sexuella läggning vad jag förstått.

ATT BRUKA DESSA ÄMNEN SOM ORDFÖRANDE/kändisskap är svagt!
Det är möjligt att de då har bättre insikt och kanske mer passion för ämnena än andra, men det här ser ut som att ANVÄNDA politiska och maktverktyg, för att få igenom och rikta sin kraft för just de egna intressena är helt fel.

Håll er till det ni egentligen ska göra! Sköt piratpartiet och det vi väljare är till för, möjligtvis att man kan ha det här som en mindre fråga. För ni vill väl inte vara boss och styra allt till er själva?

Qeruiem skrev

”Både Troberg och Bard är av denna sexuella läggning vad jag förstått.”

Det där var det ynkligaste påhopp jag sett på länge.

Det ”egna intresset” är en vilja att försöka bidra till att göra världen mer human, där alla har rätt att leva och ingen ska förföljas eller hotas för att de avviker.

Som högst normativ, icke-utstickande, heterosexuell man ställer jag mig tveklöst bakom Troberg och Bard (och, för den delen, FNs deklaration om mänskliga rättigheter); personer som riskerar att torteras eller mördas om de skickas tillbaka ska inte utvisas, människor har rätt till ett värdigt liv. Simple as that.

Fundera själv på hur du skulle må om det land du flytt till planerar att kasta ut dig ur landet trots att du vet att ett hemskickande i praktiken är en dödsdom. Kan du skrapa ihop tillräckligt mycket empati för att försöka känna efter hur offret i det här fallet mår?

”ATT BRUKA DESSA ÄMNEN SOM ORDFÖRANDE/kändisskap är svagt!”

Så du anser att det är rätt att skicka tillbaka en oskyldig människa tillbaka till mordhot och förföljelse?

Skäms, tamejfan.

Anna Troberg skrev

Hej Per!
Piratpartiet är ett demokratiskt parti. Det betyder att det är våra medlemsmöten som beslutar om vårt politiska program. Medlemsmötet har beslutat att vi ska ha schysta åsikter i mångfaldsfrågor, även i hbtq-frågor: http://ledning.piratpartiet.se/files/2013/06/Mangfaldspolitiskt-program-130608.pdf Jag gör precis vad jag ska när jag lyfter politik som medlemmarna valt att rösta igenom.

Själv baserar jag inte heller mina politiska åsikter baserat på min läggning. Det vore som att basera mina politiska åsikter baserat på min hudfärg. Jag baserar mina politiska åsikter på en grundläggande humanism och respekt för mänskliga rättigheter. Det tycker jag att du också borde göra. ;-)

Per skrev

Tack för svar! ATroberg är ute by the front bland vanligt folk, det är exakt det politiker verkligen ska jobba med då ni både jobbar FÖR FOLKET och lär och hör efter på bästa sätt.

Text Del 2 lät bättre och hoppas VERKLIGEN det, många politiker idag är jävligt drivna i SINA frågor och inte FOLKETS och hoppas därför på PP som ett frihetsfolkparti (vilket detta ämne kan vara då).

Men varför ska +Bard+ vara med och driva den här frågan också då? Det här har han skrikit sig hes om i decennier (good or bad). Låt nån annan sköta det här och I SÅ FALL INTE som nån sido-maskopi underhuggarjobbare.

Hursomhelst ser det inte särskilt bra ut men kan tänka mig att det relaterar lite till PP som verkar väldigt liberalt intresserade.

Lämna kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>