Skolvärlden – Einarsson & Flintberg: ”Vi behöver ett IT-lyft”

PP21

Erik Einarsson och Björn Flintberg menar att vi behöver fokusera på att utbilda lärare och skolpersonal att använda de tekniska verktyg som finns tillgängliga inte bara till traditionell utbildning utan till att faktiskt användas så som de används sen i arbetslivet efter skoltiden:

Vi i Piratpartiet anser att debatten om IT i skolan måste handla om mer än datorer och Ipads. Vi behöver ett IT-lyft, som inte handlar om powerpoint eller ordbehandlare, utan om IT som ett pedagogiskt verktyg. Utrustningen finns redan i skolorna, men det är dags att ge alla lärare det stöd de behöver för att integrera tekniken i den vardagliga undervisningen. Ett sådant stöd innefattar både organisatoriska och pedagogiska förutsättningar. Huvudmän och rektorer måste vara delaktiga i kompetensutvecklingen, och den måste både täcka både allmänpedagogiska och ämnesspecifika arbetssätt. Och goda exempel måste lyftas.

Om de andra partierna inte tänker prata IT i skolan kommer vi pirater att göra det. Även om det finns andra delar av skolpolitiken som också är viktiga får inte skolans digitalisering glömmas bort och sopas under mattan. Digital kompetens är en av EUs nyckelkompetenser för livslångt lärande, och det är viktigt med en skola som speglar samhället i stort. En digitaliserad skola är en skola som är i fas med samtiden, men samtidigt rustar eleverna för framtiden.

Skolvärlden 2014-03-14

Kommentarer

Inga kommentarer.

Lämna kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>