Lerums Tidning – Victor Nagy: ”Massövervakning – ett hot mot vårat samhälle”

imedia

Victor Nagy skriver om varför det är farligt att massövervaka alla medborgare:

”Automatiserade massövervakningssystem behöver nödvändigtvis inte förstå sammanhanget på det du säger. Det kan heller inte förstå sarkasm. Ifall jag skulle säga till min kompis att jag ska spränga hans hus behöver jag inte mena hans riktiga hus utan vi pratar om ett spel, för oss är det uppenbart men för en dator är det omöjligt att veta och man blir istället flaggad. Att ta saker ur sammanhang för att sätta dit någon har redan skett i USA där en 18-åring riskerar två till tio års fängelse efter att en person tagit en skärmdump av en liten del av en konversation, taget helt ur sitt sammanhang, och tipsat polisen. Med automatiserade system hade det skett allt oftare.

Inget system är säkert och risken finns att obehöriga får tillgång till all eller delar av insamlad spaning. Arbetsgivare och personer du känner skulle kunna få tillgång till saker du är okomfortabel att dela med dig av, och det skulle kunna påverka dina chanser att få jobbet du vill ha ifall arbetsgivaren får reda på kommentarer du gjort om förra chefen, som du berättade för din kompis i frustration i ett privat samtal.”

Lerums Tidning 2014-03-17

Kommentarer

Inga kommentarer.

Lämna kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>