Expressen: ”Ska man få söka asyl från icke-EU-land?”

ce_eu2014

Expressen intervjuar alla toppkandidater och ”ställer dem mot väggen”. I den här artikeln är det Christian Ensgrtöms tur att bli synad i sömmarna:

Ni efterlyser en mer human och rättvis flyktingpolitik i ert EU-politikprogram. Ska man till exempel kunna söka asyl i EU från ett icke EU-land?

- Ja. Skulle Edward Snowden komma till Europa är risken jättestor att han blir ivägskeppad till USA och sen inspärrad på livstid. Och när hbtq-flyktingar från Nigeria eller Uganda som kommer till Europa och blir tillbakaskickade så vet regimen hemma att det här var någon som sökte asyl för att han var bög eller för att hon var lesbisk.

Ni vill minska medlemsländernas avgifter till EU. Det ska finansieras genom att ”snarast” avskaffa jordbrukssubventionerna står det i ert EU-politiska program. Men det är en omöjlighet eftersom EU:s långtidsbudget är redan fattad för 2014-2020 – totalt minskas jordbruksstödet med 10 procent.

- Jordbruksstödet är något alla svenska partier är emot och det är enormt svårt att göra något år. Det är en långsiktig process där andelen har minskat gradvis. Det här är någonting vi skulle vilja men okej, det är inget som vi tror att vi kommer att kunna trolla fram.

Ni gick till val 2009 på att skydda den personliga integriteten på nätet och folk röstade på er för att de ville kunna ladda ned musik, film och tv gratis. Vad har ni åstadkommit?

- Vi stoppade Acta, vi har försvarat nätneutraliteten som innebär att alla har tillgång till nät på samma villkor. Och vi har fått en politisk grupp att bli pirater när det gäller upphovsrätten. I dagsläget har vi inte majoritet för att släppa fildelningen fri. Vi har ungefär 15 procent. Men jag tror att den socialdemokratiska gruppen kan bli för fri fildelning under nästa mandatperiod.”

Läs alla frågor och svar i länken till artiklen.

Expressen 2014-04-22

Kommentarer

Inga kommentarer.

Lämna kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>