ETC: ”Breddat program”

12-1

ETC skriver om de utmaningar som Piratpartiet måste kämpa med för att kunna behålla sina mandat i Europaparlamentet:

”Trots succén i EU-valet bara ett drygt år tidigare fick partiet endast 0,7 procent av rösterna. Rickard Falkvinge minns hur det lät när han var ute och värvade väljare i Stockholm.

– Jag sa: ”Hej jag kommer från Piratpartiet, du kanske skulle vilja ha oss i riksdagen?” Folk brukade svara: ”Absolut, ni behövs men jag kommer inte att rösta på er för ni har inte ett helt program.” När man hört det 100 gånger inser man att man har ett problem, säger Rickard Falkvinge.

[…]

Efter valet drog Piratpartiet därför igång ett arbete för att bredda partiet. Medlemmar fick bland annat skicka in politiska förslag via hemsidan. På programmet står numera avkriminalisering av narkotika för eget bruk, mindre klasser i skolan och valfrihet i vården, men med tydligare kvalitetskrav. Partiet hoppas också på att kunna profilera sig genom mångfaldsfrågor.

– Vi har lagt mycket krut på det, för det är väldigt viktigt alla människor har en röst i samhället. Det finns stora skillnader beroende på etnicitet, ålder eller hur man lever, om man till exempel är hbtq-person. Vi tror det är bra för ett samhälle att ha stor mångfald. I den politiska debatten tenderar man alltid att prata om den som ett problem. Kanske går det att se möjligheter istället och göra något av dem, säger Anna Troberg.”

ETC 2014-04-28

Kommentarer

Inga kommentarer.

Lämna kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>