SvD: ”Frihandelsavtalet en konfliktlinje i EU”

ce_eu2014

SvD intervjuar toppkandidaterna för deras åsikter om frihandelsavtal inom EU något som Piratpartiet är kritisk till eftersom det samtidigt ger företag möjlighet att stämma stater:

”Anhängarna kallar det för EU:s viktigaste fråga det här århundradet. Skeptikerna varnar för att vi ska tvingas importera klordoppade kycklingar och att företag ska kunna stämma stater.
Frågan om frihandelsavtalet mellan EU och USA är en tydlig konfliktlinje bland toppkandidaterna till EU-parlamentet, visar SvD:s utfrågning.

[…]

Men det finns också starka invändningar. MP, V och Piratpartiet intar en mer kritisk position. De menar bland annat att de ekonomiska fördelarna är kraftigt överdrivna.

– Frihandel är något jättebra, men det här avtalet handlar inte om frihandel utan det är ett sätt att införa lagstiftning bakvägen i kontroversiella frågor, säger Christian Engström, EU-parlamentariker för Piratpartiet.

Någonting som kritikerna också har reagerat på är en så kallad ISDS-klausul som innebär att företag kan stämma stater om de tycker att staten har stiftat lagar som begränsar deras vinstmöjligheter.”

SvD 2014-05-08

Kommentarer

Realisten. skrev

Genomförs detta avtal är det första man importerat totalitär fascism.
EU skulle vara ett fredsprojekt och inneha sin egen arme, det var i varje fall det vi fick höra när vi gick med, vi fick också höra av moderater m.fl. att den oerhört höga kostnaden för Sverige skulle omförhandlas efter två år – ”vi” hade fårr verbala garantier för detta.

Om detta avtal genomförs är EU för evigt endast en nickedocka för USA’s expanderade marknad och demokratin är död för medborgarna då loppet till bottnen kommer att minimera de faktiskt valbara allternativ för folket där alla konsumeter bara kan ”rösta” med rösten ”voice” eller fötterna ”exit” som det så vackert heter.
Låga löner = inget val, om man trots detta har råd med val så innebär de totala monopoliseringar av marknader som den extrema frihandeln driver fram att detta val också försvinner allt mer tills bara de få på toppen har ett reellt val.

Lämna kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>