Nyheter 24 – Anna Troberg: ”Det här skulle jag ha sagt i Agendas debatt”

at_news2

Anna Troberg skriver vad hon skulle ha sagt i Agenda om Piratpartiet hade blivit inbjudna till partiledardebatten:

”Agendas partiledardebatt tuffade som väntat på i gamla invanda spår. Något annat var inte att vänta när man valde att inte bjuda in det enda parti som vågat ta klivet in i framtiden, ser på politiken med nya glasögon och tar sig an den med nya grepp – Piratpartiet.

SVT kan stänga oss ute från ett samtal med en skock partiledare, men de kan varken ta ifrån oss allt det vi uträttat i Bryssel eller våra visioner för framtiden. Varken jag eller någon annan pirat behöver Agendas partiledardebatt för att varje dag kunna föra fantastiska samtal med massor av människor runt om i landet.

Jag tog fasta på det inför och under den tv-sända partiledardebatten häromdagen. Medan de andra partiledarna fäktades med varandra pratade jag med människor i Piratpartiets valstuga vid Sergels torg och svarade på frågor på nätet. I dag tar jag fasta på det igen genom att berätta vad jag skulle ha sagt i Agendas debatt om SVT inte förnekat väljarna möjligheten att ta Piratpartiet på pulsen.

Den rödblå blockpolitiken är föråldrad. Partier som är förvillande lika varandra slåss med jämna mellanrum om väljarnas gunst genom att med näbbar och klor göra sken av att de politiska skillnaderna mellan dem är avgrundsdjupa. I själva verket är de alla fast rotade i samma föråldrade världsbild och de politiska skillnaderna mellan dem är i realiteten små.

De senaste decennierna har vår värld förändrats snabbare än någonsin tidigare. Västvärldens dominans har kommit på skam när innovativa asiatiska länder visat vägen. Den tekniska utvecklingen rusar fram. Kunskap och information blir allt viktigare. Sverige har gått med i EU. Trots detta envisas riksdagspartierna med att försöka besvara viktiga politiska frågor som om ingenting har hänt och slarvar förbi EU-valet som om det inte spelade någon roll.

Frågor om skola, jobb och välfärd kan inte besvaras på samma sätt nu som för tio, tjugo eller trettio år sedan. En förändrad värld kräver mod att tänka i nya banor och att – shock horror – våga tänka bortom rött och blått och invanda politiska block.

Frågan är inte om skolan ska vara kommunal eller privat. Frågorna är helt andra. Vilka mål ska vi sätta för skolan? Hur ska vi se till att våra barn mår bra i den? Vilka erfarenheter och kunskaper vill vi att skolan ska skicka med våra barn ut i livet? Frågor som dessa besvaras inte med ett enkelt stridsrop för eller emot en kommunal eller privat skola. De besvaras genom att ha en tydlig vision om vad vi vill att skolan ska erbjuda våra barn och genom att skapa fungerande riktlinjer och kontrollfunktioner som gör dem till verklighet oavsett vem som driver skolan.

Frågan om jobben kräver också nya svar. De fyrkantiga system som i dag finns för att få ut människor i en alltmer flexibel arbetsmarknad duger inte. Inte heller duger det att justera dem hit eller dit beroende på om röda eller blå sitter vid makten. Sverige får nya arbetstillfällen genom kunskap, innovationer och utveckling – inte genom skattesänkningar eller ökade bidrag.

Därför måste vi satsa på infrastruktur – både bredband och järnvägar. Vi måste ha en skola som uppmuntrar och stimulerar barn och ungdomar att tänka fritt, prova nytt och våga försöka. Vi måste satsa på högre utbildning och forskning. Vi måste också rensa upp i de patentträsket och reformera de immaterialrättsregler som i dag hindrar innovatörer och entreprenörer från att förverkliga sina idéer och berika samhället. Allt detta leder till tillväxt som spiller över till andra områden och gör det möjligt för ännu fler människor att försörja sig som frisörer, barnskötare och taxichaufförer.

Inte heller välfärdsfrågan är längre en självklar höger- eller vänsterfråga. Skatteskillnader på någon procent hit eller dit gör viss skillnad i plånboken, men är pengar verkligen det enda måttet på välfärd? Piratpartiet anser att det är hög tid att börja se om allas vår integritetsvälfärd. I dag har vi nämligen knappt någon kvar.

Ditt och mitt privatliv är andras hårdvaluta. Privata företag som Facebook och Google tjänar pengar på vår privata information. Staten betraktar oss alla som potentiella brottslingar och samlar information på hög för att hålla koll på oss. Visst är det bra med 500 kronor mer på kontot, men man skrattar knappast hela vägen till banken för en femhundring när varje steg man tar tyst registreras för att kunna användas mot en.

Nya tider kräver nya svar. Gamla partier förmår inte alltid leverera dem. Det är därför det behövs nya politiska rörelser som med jämna mellanrum vädrar ut det gamla. Här och nu är det Piratpartiets uppgift att vädra ut det gamla. Om trettio år hoppas jag att någon annan vädrar ut oss. Politik är en färskvara i en föränderlig värld.”

Nyheter 24 2014-05-09

 

Kommentarer

Inga kommentarer.

Lämna kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>