SvD – Engström, Nipe, Wester och Rudberg: ”SVT visar ingen respekt för EU-valet”

PP22

Den 6/5 skrev Christian Engström, Gustav Nipe, Torbjörn Wester och Leo Rudberg en debattartikel om att Piratpartiet uteslöts ur partiledardebatten i Agenda. Programchefen på SVT svarade i en replik och nu har författarna formulerat svar på den repliken i sin egna slutreplik:

”Både under Agendas debatt, och i resten av valrörelsen, försöker de etablerade partierna undvika att diskutera de svåra frågor, som EU-parlamentet ska fatta beslut om under mandatperioden. Till exempel den nya lagstiftning som ska skydda våra personuppgifter på internet (där de flesta etablerade partier böjt sig för lobbyister från amerikanska nätgiganter) och den stora upphovsrättsreform som står på dagordningen (där de etablerade partierna noga aktar sig för att svara på frågan om fortsatt kriminalisering av fildelning). Sådana frågor, som verkligen har bäring på EU-valet, kan bara undvikas om man håller de partier utanför, som vill diskutera dem.

SVT Agendas agerande spelar därför dem i händerna som inför EU-valet vill slippa diskutera de frågor som EU-parlamentet verkligen kommer att få besluta om.

Dessutom tycks SVT Agenda ha fattat sitt beslut utan ens den mest grundläggande research. Programmets redaktör David Oscarsson skriver nämligen i ett mejl till en besviken tittare: ”Den absolut övervägande delen av debatten handlade om försvar, jobb, tiggeriförbud,  skolan, sjukvård, äldreomsorg, klimatskatter, kärnkraft osv. … Piratpartiet är inte ett riksdagsparti och driver ingen politik i flera av dessa frågor.” Om man tittar i vårt partiprogram (piratpartiet.se/partiprogram) ser man dock att Piratpartiet har en tydlig och utvecklad politik i alla dessa områden.”

SvD 2014-05-09

Kommentarer

Inga kommentarer.

Lämna kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>